Waar ben je naar op zoek?

Magnesium paard | Wat doet het?

Een paard heeft dagelijks tussen de 1,95 en 3 gram magnesium nodig per 100 kg lichaamsgewicht, maar veel paarden hebben een tekort aan magnesium. Een magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende problemen. Een magnesiumsupplement kan helpen, maar let wel op: niet alle supplementen zijn even effectief.

Wat doet magnesium bij een paard?

Magnesium is een mineraal met een belangrijke rol in het hele lichaam van jouw paard. Zo is magnesium samen met calcium en fosfor een belangrijke bouwstof in de aanmaak van botten. Het laat de spieren weer ontspannen en zorgt voor een goede overdracht van de zenuwprikkels.

Tussen de 20 en 50% van de paarden heeft een tekort heeft aan magnesium. Magnesium is vooral te vinden in de spiercellen. Als er een tekort is aan magnesium wordt dit vrijgemaakt uit de opslag in het bot. Via het bloed wordt het magnesium vervolgens getransporteerd naar de spieren. Op dat moment is het magnesiumgehalte in het bloed normaal of zelfs aan de hoge kant. Een bloedonderzoek kan goed gebruikt worden om een magnesiumtekort aan te tonen, maar een normale bloedwaarde betekent dus niet dat er geen magnesiumtekort is. Het beste is daarom om meerdere malen een bloedonderzoek uit te laten voeren. Een urine-onderzoek kan ook een goede indicatie geven voor een magnesiumtekort. Het meest betrouwbare is echter een spierbiopt, omdat dit de plek is waar het magnesium zich zou moeten bevinden. Omdat geen enkel onderzoek 100% betrouwbaar is en behandelen weinig risico’s geeft, wordt een magnesium tekort meestal gediagnostiseerd op symptomen.

Spanning 

Een tekort aan magnesium leidt tot een hoge spierspanning, zelfs als het paard ‘ontspannen’ is. Dit merk je vaak tijdens het rijden. Ook de prikkels via de zenuwen komen verstoord binnen. Het paard oogt nerveus en gespannen.

Te veel magnesium?

Via de urine en het zweet verlaat het overschot aan magnesium het lichaam zonder probleem. Bij paarden met een slechte nierfunctie kan een overschot wel een probleem geven wanneer dit niet via de urine weg kan. Dit kan een negatief effect hebben op de spijsvertering. 

Magnesium paard bijvoeren

Een gezond paard krijgt zijn magnesiumbehoefte normaal gesproken uit goed ruwvoer en goed gras. Onze bodems worden helaas steeds armer, waardoor er niet genoeg magnesium uit het gras gehaald wordt. In krachtvoer zit over het algemeen te weinig magnesium om dit aan te vullen. Wanneer je paard wel (te) veel calcium binnenkrijgt kan dit er ook voor zorgen dat magnesium niet goed wordt opgenomen.

Magnesium met een hulpstof

Er zijn verschillende supplementen te koop die magnesium bevatten. Het lichaam kan geen pure magnesium opnemen, daarom wordt het gebonden aan een hulpstof. Niet elke combinatie van de hulpstof en magnesium wordt even goed opgenomen in het lichaam. Anorganische verbindingen van magnesium en een hulpstof worden minder goed door het lichaam opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld magnesium-oxide, -sulfaat, -carbonaat, - chloride, -fostaat. Het nadeel van anorganische vormen is dat ze vaak laxerend werken en magnesium verloren kan gaan in de dunne mest.  Wanneer je paard langdurig magnesium bijgevoerd krijgt, kun je daarom beter kiezen voor de vaak duurdere organische verbinding. Organische verbindingen worden beter opgenomen door het lichaam, dit zijn bijvoorbeeld magnesiumcitraat, -alphaketagluconate, -aspartate, -glycinate, -lysinate, -orotate, -taurate.

Elementaire magnesium

De magnesium die daadwerkelijk door het lichaam van een paard opgenomen wordt uit de verbinding noemen we elementaire magnesium en ook dit is in iedere verbinding anders. De vorm wordt veel gebruikt. Hierin zit 16% elementaire magnesium en wordt heel goed opgenomen door het lichaam. In magnesiumoxide zit 50% elementaire magnesium, maar dit wordt dan weel slechter opgenomen door het lichaam. Welke vorm magnesium je het beste kunt voeren verschilt per paard en hangt af van de duur van de periode waarin je het voert.

 

 

 

Bronnen

Dodd, J., Doran, G., Harris, P., & Noble, G. (2015). Magnesium aspartate supplementation and reaction speed response in horses. Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 401-402.

Pearson, W., MacNicol, J.(2017).Acute Effects of a Single-Dose Nutritional Product on Stress Response and Task Completion in Horses. Journal of Equine Veterinary Science, 51,  86-91

http://www.thehorse.com/articles/27551/magnesium-supplementation-is-it-necessary

http://www.thehorse.com/articles/35764/study-magnesium-could-have-calming-effects

https://ker.com/equinews/importance-magnesium-horse-diets/

http://www.voervergelijk.nl/column/13/magnesium-alarmbellen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »