Waar ben je naar op zoek?

Elektrolyten paard; | Wat is het? + BESTE supplement!

Elektrolyten zijn belangrijk voor een paard, vooral in de zomermaanden is het belangrijk dat paarden genoeg elektrolyten binnenkrijgen. Paarden verliezen namelijk veel zout via zweet. Niet alleen sportpaarden verliezen veel zweet tijdens eens training, ook een buitenrit op een warme dag kan zorgen voor een zouttekort bij paarden. Maar wat zijn elektrolyten, wat zijn de symptomen van een zouttekort, wat voor supplementen zijn er en kan een overschot aan elektrolyten kwaad? Je leest het in dit artikel.

Elektrolyten, een onmisbare aanvulling voor paarden

Het lichaamsgewicht van een paard bestaat voor 2/3 uit water. Dit water zit in de verschillende weefsels en cellen van het lichaam. De verdeling van het vocht is cruciaal voor het functioneren van het lichaam. Water in de weefsels en cellen is nooit ‘gewoon’ water, maar bevat opgeloste mineralen (elektrolyten).

Deze mineralen zorgen voor de balans in de vochthuishouding en spelen een grote rol in de spier- en zenuwfunctie. De belangrijkste elektrolyten zijn natrium, chloride, kalium, magnesium en calcium.

Elektrolyten aanvullen 

Elektrolyten blijven niet eindeloos in het paardenlichaam. Via het zweet, plas en ontlasting verdwijnen dagelijks elektrolyten. Bij inspanning gaan door het zweten extra veel elektrolyten verloren. Het paard heeft geen opslag van elektrolyten. Via de voeding moet dit weer aangevuld worden. Een paard krijgt in normale omstandigheden via zijn dieet voldoende elektrolyten binnen.

Bij zware inspanning of extra zweten door warm weer, langdurige diarree of bij nierproblemen verliest het paard zoveel elektrolyten dat het verstandig is om een supplement bij te voeren.

Elektrolyten tekort?

Een paard kan bij inspanning tot 15 liter zweet per uur verliezen en verliest hierbij veel elektrolyten. Als het paard een tekort heeft aan elektrolyten zie je de prestaties snel verminderen.

Paarden kunnen geen vocht vast houden wanneer er een tekort is aan elektrolyten. Dit betekent dat zelfs als een paard voldoende water heeft maar een tekort aan elektrolyten hij een risico loopt op uitdroging. Ook maandagziekte komt meer voor bij paarden met een elektrolyten tekort.

Symptomen van een elektrolyten tekort zijn o.a. doffe vacht, ingevallen ogen, lusteloosheid en donkere urine.

Elektrolyten supplementen

Elektrolyten kunnen het beste gegeven worden na de inspanning, zodat het tekort aan gevuld kan worden. Bij warm weer en het paard ook buiten de inspanning om zweet is het goed om een klein deel van het elektrolyten supplement al voor de inspanning te geven.

Zorg hierbij altijd dat er voldoende water en ruwvoer beschikbaar is. Elektrolyten kunnen rechtsreeks in de mond, in het water of over het voer gegeven worden.

Wanneer het paard hele zware inspanningen geleverd heeft kan het een paar dagen duren voor de elektrolyten balans volledig hersteld is. Het is dan goed om meerdere dagen elektrolyten te blijven voeren.

Bij een supplement is het belangrijk om te letten op de verhouding elektrolyten. Dit moet gelijk zijn aan de concentratie in het zweet. Om deze reden is keukenzout niet geschikt om de mineralen weer aan te vullen. Keukenzout bevat alleen natrium en chloride.

Als er in het dieet niet voldoende kalium, magnesium en calcium zit raakt de verhouding elektrolyten verder uit balans. Ten tweede is de smaak en geur bepalend of het paard het wel wil opnemen.

Een supplement waar dextrose of glucose aan toegevoegd is heeft de voorkeur omdat dit zorgt voor een betere opname van de elektrolyten. De toevoeging van glycine helpt met het sneller opnemen van elektrolyten. Hierdoor heb je minder kans op irritatie in de maag.

Liksteen of een elektrolyten supplement?

Het aanbieden van een liksteen is zeker aan te raden, het paard kan hierdoor naar eigen behoefte zout opnemen. Wel is het belangrijk dat het paard voldoende water kan drinken. Voor paarden die niet veel zweten kan dit voldoende zijn.

Echter, net als keukenzout bevat niet elke liksteen de juiste verhouding aan mineralen. Bij natuurlijke mineraalstenen kan de verhouding van mineralen wisselend zijn.

Om zeker te weten dat het paard de mineralen in de juiste verhouding binnen krijgt is een elektrolyten supplement beter dan een liksteen, met name bij warm weer en inspanning.

Paskacheval Hydratonic wordt door ons geadviseerd om een elektrolyten tekort aan te vullen. De opname van de elektrolyten is bij dit product optimaal door de toevoeging van glycine en citroenzuur. Daarnaast zit in dit vloeibare supplement dextrose en magnesium. Dextrose helpt bij de opname van de elektrolyten, stimuleert de dorst en helpt de energievoorraad weer aan te vullen.

Elektrolyten overschot, kan dat kwaad?

Elektrolyten kunnen niet onbeperkt gegeven worden. Als je je houdt aan de gebruiksaanwijzing van het supplement en het paard voldoende kan drinken zal een overschot niet snel voorkomen.

Wanneer er teveel elektrolyten zijn in het lichaam proberen de nieren dit uit te scheiden. Hier hebben ze echter wel voldoende vocht voor nodig.

Als het paard voldoende gedronken heeft zal dit niet direct tot grote problemen leiden. Wel is het constant filteren van deze mineralen een zware belasting voor de nieren.

Wanneer het paard onvoldoende gedronken heeft zijn de problemen op korte termijn groot. Vocht wordt uit de cellen getrokken en de vochtbalans raak uit verhouding.

Dit kan leiden tot een zoutvergiftiging. Symptomen van een zoutvergiftiging zijn o.a. onregelmatige hartslag, spiertrillingen, buikpijn en diarree.

Bij een zware zoutvergiftiging kunnen zelfs blindheid, epileptische aanvallen en gedeeltelijke verlamming voorkomen.

Ook kan overmatig gebruik van elektrolyten leiden tot zweren in de mond en maag. Zorg er dus altijd voor dat wanneer een paard elektrolyten krijgt hij voldoende drinkt en dat er ruwvoer beschikbaar is om zo de mond en de maag te beschermen.

Bronnen
https://www.horseandhound.co.uk/features/ understanding-essential-electrolytes-450961

https://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/ elektrolyt-schadelijk-paarden.html

https://thehorse.com/176419/ practical-electrolyte-use-in-horses/

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »