Waar ben je naar op zoek?

Spierbevangen paard? Ondersteuning + Voeding TIPS!

Spierbevangenheid is een zeer pijnlijke aandoening bij het paard en is ook wel bekend als maandagziekte en tying-up. Het is een acute storing in de stofwisseling in de spieren wat leidt tot verkramping en stijfheid. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 15 minuten na het starten van de training. Met name de spieren in rug, lendenen en kruisspier worden getroffen wanneer het paard spierbevangen raakt.

Waarom raakt mijn paard spierbevangen?

Een paard raakt in de meeste gevallen spierbevangen door een overschot aan energie in de spieren. Dit gebeurt als de hoeveelheid (kracht)voer niet is aangepast aan hoeveel energie het paard op dat moment gebruikt. Het overschot aan energie wordt als glycogeen in de spiercellen opgeslagen.

Met behulp van zuurstof komt dit glycogeen weer vrij wanneer de spiercellen energie nodig hebben. Bij een spierbevangen paard is er zoveel glycogeen opgeslagen in de spiercellen dat er niet genoeg zuurstof is om dit te verbranden. Glycogeen kan echter ook gebruikt worden zonder zuurstof, met als grote nadeel dat hierbij melkzuur en vrije radialen vrij komen.

Een kleine hoeveelheid melkzuur kan het lichaam wel afvoeren en zal alleen leiden tot spierpijn. Een grote hoeveelheid melkzuur kan niet snel genoeg afgevoerd worden waardoor de spieren verzuren.

Hoe zie ik dat mijn paard spierbevangen is?

De symptomen zijn zichtbaar zodra het paard begint te bewegen. Bewegen is erg pijnlijk en het paard zal dit daarom liever niet doen. Vaak lijken de symptomen van spierbevangenheid op koliek, maar heel belangrijk is dat een paard met spierbevangenheid niet mag blijven stappen.

Spierbevangenheid kan in verschillende gradaties voorkomen. Een bloedonderzoek bevestigd achteraf of het paard spierbevangen is geweest.
Wanneer het paard licht spierbevangen is staat hij met de rug gebold en is stijf in de achterhand. Het paard staat liever gestrekt en probeert te voorkomen dat hij moet lopen. Meestal is dit na een paar uur weer weg en is het paard daarna alleen wat stijf in de achterhand.

Bij een milde spierbevangenheid zie je het paard ook met een verkorte pas lopen en trillen de spieren in de achterhand. Vaak zweet het paard hier ook erg bij en blijft het paard zweten na de training.

Wanneer het paard plast is de urine vaak donker en meer bruin dan geel. Dit komt omdat er myoglobine vanuit de spieren in het bloed is gekomen.

Myoglobine is een stof die vrij komt wanneer spierweefsel beschadigd raakt en wordt via de urine door de nieren verwijderd uit het lichaam. Echter is dit wel heel schadelijk voor de nieren en kan tot nierschade leiden.

Wanneer het paard zwaar spierbevangen is wil hij in het begin van de training niet meer lopen en het liefst gaan liggen. De hartslag is verhoogd, de ademfrequentie hoog en het paard is angstig. De urine kleurt donkerbruin door het hoge gehalte myoglobine.

Wat moet ik doen bij een spierbevangen paard?

Wanneer je vermoedt dat je paard spierbevangen is, is het verstandig de dierenarts gelijk te bellen. Het paard mag niet meer bewegen en moet warm gehouden worden om zo spierbeschadiging te voorkomen. Hij mag niet eten maar wel drinken.

Vaak geeft de dierenarts pijnstillers en onstekingsremmers. Wanneer de urine bruin is kan het paard een infuus nodig hebben.

Hoe voorkom ik dat mijn paard weer spierbevangen raakt?

Het voermanagement van je paard is hierbij heel belangrijk, doet het paard minder dan normaal pas hier de voeding op aan. Zorg daarnaast dat het paard op een rustige dag wel voldoende beweging krijgt, zodat de energie zich niet ophoopt in de spiercellen.

Wanneer je paard spierbevangen is geweest kan het herstel weken of maanden duren.
Met behulp van supplementen kan je het herstel van je paard ondersteunen.

De supplementen richten zich hierbij met name op het herstel en ondersteuning van spierweefsel. Wij adviseren bij een spierbevangen paard Equinox Yarrowia Muscle en Paskacheval Myoselen.

Equinox Yarrowia Muscle

Dit supplement kan ondersteunen in de ontwikkeling en het herstel van spierweefsel. Een spectrum van 22 aminozuren ondersteunt de ontwikkeling van een krachtig spierstelsel.

Equinox Muscle bevat meidoorn om de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de spieren te vergroten zodat de energie in de spiercellen beter verbrand kan worden.

Daarnaast bevat het magnesium, mangaan en rijstzemelen die rijk zijn aan gamma oryzanol. Magnesium is belangrijk om de spieren weer te laten ontspannen en is daarom nuttig bij verkrampingen.

Mangaan beschermt de cellen tegen vrij radialen die als afvalstoffen terecht komen in de spieren. Gamma oryzanol draagt bij aan een goede spierontwikkeling.

De toevoeging van vitamine E en spirulina algen verkort de tijd na de training die nodig is om de spieren te laten herstellen.

In  aanvulling op de vitamines en sporenelementen bevat de gist Yarrowia lipolytica een bijzonder hoog aandeel mannanen en beta-glucanen met gemakkelijk verteerbare eiwitten die een uniek aminozuurprofiel hebben.

Paskacheval Myoselen

Myoselen bevat geconcentreerde vitamines en antioxidanten om de spieren te beschermen tijdens inspanning en weer te laten herstellen. Het kan het uithoudingsvermogen van je paard vergroten.

In alle situaties waarbij de spieren beschadigen, komen melkzuur en vrije radicalen vrij. Na een intensieve inspanning is het belangrijk dat dit geneutraliseerd wordt, dit om de spieren te beschermen en te laten herstellen.

Als dit niet gebeurt kan dit leiden tot verminderde prestaties en spierkramp. Het aminozuur lysine speelt een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de spieren van het paard.

Om de spieren te beschermen bevat Myoselen vitamine C, vitamine E en selenium in combinatie met natuurlijke anti-oxidanten. Deze antioxidanten dragen bij aan de afvoer van melkzuur en helpen zo spiervermoeidheid te verminderen.

Selenium wordt beter opgenomen en is effectiever dan natriumseleniet. Bovendien zorgt Myoselen ervoor dat de reserves koolhydraten weer worden hersteld en het bloed voldoende zuurstof transporteert door de aanmaak van rode bloedcellen. Myoselen is daarvoor verrijkt met dextrose en ijzer.

Bronnen:
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/  spierbevangenheid-tying-up-maandagziekte/

https://www.dierenkliniekecht.nl/paarden/ aandoeningen/ spierbevangenheid

https://e-quine.com/voeding-en-gezondheid/  spierbevangenheid/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »