Waar ben je naar op zoek?

Spieropbouw en herstelvermogen

Sterke spieren zorgen er voor dat het paard gezond en fit blijft, maar verbeteren ook de prestatie van het dier. Soms kan het om een andere reden belangrijk zijn dat het paard over een gezond spierenstelstel beschikt. Bijvoorbeeld bij fysieke belasting, training of bij aandoeningen zoals artrose.

Hoe help je je paard bij spieropbouw?

Jij als eigenaar of verzorger van het paard kan hierbij een handje helpen. Uiteraard is een uitgebalanceerde voeding en een goed trainingsschema essentieel, maar daarnaast kan een supplement als Myobuilder een goede aanvulling zijn. In deze blog lees je over de spieropbouw bij een paard en hoe Myobuilder van Paskacheval daarbij kan helpen.

Wanneer geef je een supplement bij spieropbouw?

Gezonde en sterke spieren helpen voorkomen dat het paard geblesseerd raakt of zich stijf voelt. Vooral jonge paarden kunnen baat hebben bij het behouden van sterke spieren en spieropbouw. Bij oudere paarden kan een supplement juist voorkomen dat het spiermassa verliest.

Zowel jongere paarden die in training zijn of oudere paarden die wat meer stilstaan, kunnen wel een oppepper gebruiken. Om spieropbouw bij het paard goed te laten verlopen heeft het dier  bouwstenen als eiwitten en aminozuren nodig. In goede voeding zitten die bouwstenen, maar soms kan het wenselijk zijn om het paard een extra boost te geven door aanvullende proteïnen met essentiële aminozuren toe te dienen.

Functie van de spieren

De spieren maken het mogelijk dat het paard kan bewegen. Bovendien stabiliseert het de gewrichten en geeft het de nodige warmte af. Een spier bestaat uit spiervezels. Het aantal spiervezels in een spier blijft altijd gelijk, maar de dikte of samenstelling kan veranderen. Wanneer je jouw paard traint, zul je zien dat de spiermassa toeneemt waardoor het gewicht van het paard ook toeneemt. Een goed getrainde spier is in staat meer zuurstof op te nemen en afvalstoffen beter af te voeren. Daardoor zal er minder snel verzuring optreden, zal herstel bij spierpijn sneller verlopen en wordt de conditie van het paard verbeterd. Tijdens de training kunnen de spieren een beetje beschadigen, dit resulteert in spierpijn. De spier stimuleert zichzelf om te herstellen en zal dit doen in de vorm van overcompensatie. Hierdoor wordt de herstelde spier sterker en krachtiger. Een supplement helpt het paard om het herstelproces te versnellen.

Wat is belangrijk bij spieropbouw?

Om de spieren van jouw paard gezond te houden en op te bouwen, is het belangrijk dat het dier genoeg beweging krijgt. Te weinig beweging zorgt voor stijfheid. Een goed trainingsschema en regelmatige beweging maken de spieren sterker en daardoor neemt de spieropbouw toe. Varieer in je trainingsschema en zorg dat je het paard én de spieren blijft uitdagen. Daarnaast zorgen extra eiwitten en aminozuren nodig voor het verbeteren van het herstelproces na een training.

Herstel van de spieren

Door overbelasting kunnen spieren stijf en pijnlijk worden. Belangrijk is dat melkzuur en vrije radicalen worden afgevoerd in alle situaties waarbij het spierstelsel wordt aangesproken. Als dat niet gebeurt dan kunnen de spieren onvoldoende herstellen en ontstaat spierkramp, spierstijfheid en soms zelfs myositis (ontsteking van de spieren). Bij warm weer neemt het risico op ontsteking aan de spieren toe.

Om de spiercellen te beschermen tegen de vrije radicalen die vrijkomen is het belangrijk dat je vitamine E, vitamine C en selenium als antioxidanten geeft. Daarnaast heeft magnesium een belangrijke rol in de ontspanning.

Vitamine C, E en Selenium

Vitamine C speelt een belangrijke rol om de spieren te beschermen vanwege de functie als anti-oxidant. Vitamine E en selenium werken samen om schade aan spiercellen te voorkomen. Ze zijn nodig bij de afvoer van onder andere afvalstoffen zoals melkzuur. Een tekort aan vitamine E en selenium merk je als je paard stijf is en last heeft van spierpijn en slecht herstelt na de prestatie.

Paarden hebben vaak een aanvulling van vitamine E nodig. Hoewel vers gras voldoende bevat, schieten hooi en kuil tekort in warme periodes. Met Myoselen 2500 vul je in één keer zowel Vitamine E als selenium aan in de juiste verhouding.

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal met een essentiële rol in het zenuwstelsel. Bovendien ondersteunt het de werking en ontwikkeling van de spieren. De vorm waarop het magnesium is gebonden is essentieel voor de effectiviteit. Meer hierover lees je in het artikel 'Magnesium voor jouw paard'.

Myobuilder: voor grote en sterke spieren

Paskacheval MyobuilderMyobuilder is ontwikkeld om de spieropbouw een handje te helpen. De ingrediënten aminozuren en eiwitconcentraat zorgen ervoor dat de spierontwikkeling van een paard goed verloopt. Aminozuren helpen bij herstel van de spieren. Essentiële aminozuren worden niet door het lichaam zelf gemaakt, dus die moet je toedienen via een supplement of voer. Het eiwitconcentraat helpt tijdens trainingen bij spieropbouw en vermindert verzuring. De toegevoegde carnitine en levende gisten bevorderen de maximale energieopname van het voer. De vitamine E zorgt ervoor dat er in het bloed meer zuurstof wordt afgegeven en herstel sneller verloopt. Bovendien is een betere zuurstofvoorziening ook goed voor organen en andere weefsels.

Myoselen E2500

MyoselenDe spieren van een paard hebben aminozuren, vitamine E en antioxidanten nodig om te herstellen na inspanning. Myoselen bevat geconcentreerde vitamines en antioxidanten. Deze ingrediënten zijn essentieel om de spieren tijdens inspanning te beschermen en om de spieren te laten herstellen. Zodoende draagt het bij om het uithoudingsvermogen van je paard te verbeteren.

Paardensupplementen.nl

Paardensupplementen.nl verkoopt Myobuilder en Myoselen van het merk Paskacheval. Heb je interesse in het product of heb je andere vragen m.b.t. spieropbouw van jouw paard? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat je graag te woord.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten adviseert je graag.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »