Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Heermoes, is dat niet giftig voor paarden?

Heermoes wordt net als veel andere planten als giftig voor paarden beschreven. Dat is maar de gedeeltelijke waarheid: heermoes heeft namelijk heel veel positieve eigenschappen. Veel plantensoorten en specifieker mineralen zijn namelijk giftig... als ze in te grote hoeveelheden worden toegediend. Daarnaast kennen sommige plantensoorten vele varianten, terwijl ze in de volksmond dezelfde naam hebben. Zo bestaat heermoes uit twee hoofdsoorten.

Wat is Heermoes?

Heermoes (Horsetail in het Engels) is een plant die over de hele wereld in het wild groeit en is onderdeel van de paardenstaart familie. De Latijnse naam daarvan verklaart dit direct:

Equisetum: Equi (paard) saeta (borstel).

Het is een plant waarvan de eigenschappen al lang bekend zijn. Lees meer over deze bijzondere plant.

De Equisetum plantenfamilie is onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

  1. Equisetum Arvense in de volksmond veld heermoes (die in drogere graslanden groeit). Deze soort is herkenbaar aan de ruwe stengel. Deze variant wordt gebruikt in verscheidene supplementen voor paarden.
  2. Equisetum Palustre (die in moerassen en natte gebieden groeit). Deze is herkenbaar aan het gladdere oppervlak. Deze variant is de meest giftige variant heermoes waarover zo veel wordt geschreven op internet. Deze variant wordt natuurlijk niet gebruikt in de supplementen van Paskacheval.

In het veld zijn beide soorten heermoes goed van elkaar te onderscheiden.

Wat maakt heermoes giftig voor paarden?

De belangrijkste oorzaak hiervoor is thiaminase. Dit enzym verhindert de aanmaak van vitamine B1, maar breekt het ook af als het al in weefsel is opgeslagen. Dit heeft ernstige gevolgen, omdat vitamine B1 van essentieel belang is voor de omzetting van energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Voor wat betreft vergiftiging is het goed te weten dat de meeste actieve stoffen giftig zijn bij overschrijding van een bepaalde drempelwaarde (bijvoorbeeld selenium). Hier houden de voedingsdeskundigen rekening mee bij de ontwikkeling en samenstelling van voedingssupplementen voor paarden.

Zo kan een bepaald actief bestanddeel een totaal ander effect hebben wanneer het in verschillende concentraties wordt toegediend. Daarom kan een ingrediënt ook niet zomaar als giftig worden gekenmerkt of aan een specifiek effect worden toegeschreven, zonder dat duidelijk is in welke concentratie en hoeveelheid het dagelijks wordt toegediend. Volg daarom bij het gebruik van aanvullend diervoeder en aanvullend dieetvoeder altijd de aanwijzingen op het etiket of het productblad of vraag de deskundigheid in van het team van deskundigen van Paskacheval.

De concentratie heermoes in de producten van Paskacheval is zorgvuldig berekend en afgemeten. Wanneer de gebruiksaanwijzing wordt gevolgd is er geen risico op vergiftiging van paarden.

De positieve werking van heermoes

Laten we nu uitleggen waarom veldheermoes zulke gunstige effecten heeft voor paarden. Equisetum Arvense, of veldheermoes bevat verschillende minerale bestandelen zoals kalium, calcium, magnesium, zwavel en belangrijker organische silica in de vorm van kiezelzuur en silicaten. Vanwege de remineralisatie (opname van mineralen) van de bestanddelen heeft heermoes de volgende positieve eigenschappen:

  1. De werking van silica op de pezen, gewrichten en botten is breed bekend;
  2. Het draagt bij aan de synthese van collageen, wat een belangrijke rol heeft bij de aanmaak van bot- en bindweefsel.
  3. Het is goed voor de aanmaak (verkalking) en de opbouw van kraakbeen.
  4. Het draagt bij aan de flexibiliteit en elasticiteit van de pezen en bescherming van het weefsel tijdens intensieve inspanning.
  5. Het zorgt voor een goede botaanmaak, omdat het de vorming van calcium bevordert.

Bovendien is voor paarden in de wedstrijdsport een belangrijk voordeel dat heermoes niet op de dopingslijst staat, in tegenstelling tot een veelgebruikt alternatief duivelsklauw (harpagophytum) dat wel op de dopinglijst staat.

Aangezien tekorten aan silica toenemen naarmate een paard ouder wordt, wordt aanbevolen om regelmatig een product met heermoes te geven. Het wordt afgeraden om heermoes continue te geven; daarom adviseren we om voldoende tijd tussen de periodes aan te houden.

Ten slotte is het goed om te overwegen om heermoes te combineren met andere bestanddelen die ook een ondersteunend zijn voor de pezen, gewrichten en botten, zoals bamboe (Paskaflex en Tendi’Protec+) of moerasspirea (Easy’Move). Dit zijn allemaal goede alternatieven voor supplementen die duivelsklauw bevatten.

Tip: Houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Bronvermelding:

Andrea M. Bebbington – student in plant biology/University of Guelph; Bob Wright, vet and person in charge of the program, Disease Prevention, Horses and untraditional animals/MAAARO

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »