Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Hoeveel aandacht hoeven de hoeven te hebben?

De hoeven dragen het volledige gewicht van jouw paard en hebben een belangrijke functie als schokbrekers. Omdat hoeven heel traag groeien is belangrijk om hoefproblemen serieus te nemen en vroegtijdig actie te ondernemen. Anders is de kans groot dat de problemen verergeren en door een verkeerde belasting ook andere klachten ontstaan. Het duurt tot een jaar voordat nieuw hoefhoorn helemaal is uitgegroeid en de hele hoefwand is vervangen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Hieronder benoemen we de problemen waar we de meeste vragen over krijgen.

Rotstraal

Rotstraal ontstaat doordat bacteriën en schimmels de kans krijgen om zich te ontwikkelen in de straalgroeve en/of straalkussen. Hierdoor ontstaan ontstekingen die onaangenaam ruiken. Vaak is de straal ook pijnlijk.

Welke factoren spelen een rol bij de kans op rotstraal?

  1. Erfelijke belasting of natuurlijke aanleg
  2. Slechte verzorging van de hoeven door het niet tijdig bekappen
  3. Nattigheid in de stal of in het land
  4. Onvoldoende beweging

Welk product wij adviseren?
Je kunt de rotstraal behandelen met de FROG PROTEC. Dit product reinigt en droogt de straal van binnenuit waardoor het de rotstraal vermindert en uiteindelijk stopt.

Brokkelhoeven

Sommige paarden hebben van nature een slechte hoornkwaliteit. Bij brokkelhoeven is dit zichtbaar doordat de laatste centimeters van de hoefwand afbrokkelen of loslaten. Meestal zie je bij brokkelhoeven ook een dunne wand die pijnlijk kan zijn bij beweging.

Scheuren in de hoeven

Scheuren ontstaan als de hoornpijpjes uit elkaar splijten. Je hebt twee soorten scheuren, horizontale en verticale scheuren. Oppervlakkige scheuren hoeven niet tot problemen te leiden. Heb je een diepe scheur, dan kan deze doorlopen tot in de hoeflederhuid en een ontsteking veroorzaken. Bij een diepe scheur kan de genezing maanden lang duren, omdat het hoorn minder dan 1 cm per maand groeit.

Welke factoren spelen een rol bij scheuren in de hoeven?

  1. Erfelijke belasting of natuurlijke aanleg
  2. Niet op tijd bekappen of slecht beslag
  3. Trauma’s van buitenaf
  4. Steentjes in de hoeven door lopen op een ruwe ondergrond
  5. Langdurige droogte

Welk product wij adviseren?
Belangrijk is dat een paard voldoende bouwstenen binnenkrijgt die bijdragen aan een evenwichtige groei van de hoornwand. De PASKABIOVIT bevat alle onmisbare bouwstoffen zoals zink en koper. Daarnaast bevat het onmisbare zwavelhoudende aminozuren zoals methionine.