Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Is suiker slecht voor je paard of niet?

Suiker in paardenvoer is een veel besproken onderwerp en wordt vaak gezien als iets wat je beter kan vermijden. Suiker en zetmeel (een complexere vorm van suiker) zijn beide energieleveranciers voor je paard en dus hard nodig als je wilt dat je paard prestaties levert. Echter moet de inname van suiker passen bij de behoefte van je paard om problemen als overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid te voorkomen.

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het paard krijgt koolhydraten binnen in de vorm van suiker of zetmeel. Het suikermolecuul kan makkelijk opgenomen worden in het lichaam en geeft snel energie. Zetmeel is een complexe vorm van suiker en moet eerst verteerd worden in de dunne darm. Hierbij komt de energie geleidelijker vrij.

Kan een paard suiker verteren?

Suiker komt van nature veel voor in gras en dus ook in ruwvoer. Het oerpaard moest dus al met suiker kunnen omgaan en at ook bepaalde granen. Hierdoor is het paard wel ontwikkeld om suiker te verteren. De inname van suiker en zetmeel was bij het oerpaard alleen verspreid over 18 uur grazen en dit zie je nog terug in het verteringsstelsel van het paard.

Zetmeel kan alleen verteerd worden in de dunne darm. Krijgt het paard te veel zetmeel in één keer binnen dan kan de dunne darm dit niet verwerken en komt het onverteerde zetmeel in de dikke darm. In de dikke darm wordt zetmeel afgebroken door micro-organismen, waarbij melkzuren en vetzuren vrijkomen. Dit zorgt voor een zuur milieu in de darmen waardoor de darmflora ernstig verstoord raakt. Een paard kan dus goed suiker en zetmeel verteren zolang de inname maar geleidelijk en gedoseerd gebeurt.

In welk paardenvoer zit suiker?

Via gras en ruwvoer krijgt het paard al suiker binnen. In gras kan 8 tot 14 % suiker zitten, afhankelijk van het weer, bemesting, groeistadium en type gras. Daarnaast bevat krachtvoer, afhankelijk van het type, 25 tot 40% suiker of zetmeel. Suiker kan worden toegevoegd aan paardenvoer voor extra energie, voor het verbeteren van de smaak of in de vorm van melasse om het voer beter te laten binden en stofvrij te maken.

Melasse is een restproduct uit de suikerindustrie en bevat veel suiker. Echter zit er niet meer dan 10% melasse in brok zitten en daarmee is het niet de hoofdleverancier van suiker in het paardendieet.

Graan is een grote bron voor zetmeel in het paardenvoer. Wat belangrijk is in het bepalen van het suikergehalte in het dieet is dat er rekening gehouden wordt met de opnamesnelheid van suiker. Een product met veel suiker, dat geleidelijk over de dag opgenomen kan worden kan minder schadelijk zijn dan een product met minder suiker dat in één keer opgenomen wordt.

Nut van suiker en zetmeel voor paarden

Om te kunnen bewegen heeft het lichaam energie nodig, om zware prestaties te leveren nog veel meer. Voor explosieve reacties, zoals wanneer een paard moet vluchten maar ook om te springen of te racen, is het belangrijk om een directe bron van energie te hebben. Voor deze reacties heeft het paard suiker nodig.

Dit geeft een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel en kan gelijk gebruikt worden. Moet het paard langdurig bewegen zonder explosieve bewegingen, dan kan het vet en zetmeel als energieleverancier gebruiken.

Problemen met suiker en zetmeel voor jouw paard

Ten eerste wordt een teveel aan suiker opgeslagen in de vetcellen, het paard krijgt overgewicht. Suiker geeft een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel, waarop insuline aangemaakt wordt om de suiker op te laten nemen in de vet- of spiercellen.

Als het paard te veel suiker binnenkrijgt en de bloedsuikerspiegel contant hoog blijft, dan raakt het lichaam ook gewend aan het hoge insulinegehalte. We spreken nu van insulineresistentie. De suiker wordt steeds slechter opgenomen door de spier- en vetcellen en blijft in het bloed, wat een oorzaak is van suikerziekte.

Onverteerd zetmeel kan in de dikke darm voor problemen zorgen. Doordat de micro-organismen dit afbreken naar melkzuur en vetzuren wordt de darmflora verstoord. De weerstand van het paard wordt minder en er kan een chronische ontsteking aan de dikke darm ontstaan. Het paard kan ook gevoeliger worden voor koliek, diarree en hoefbevangenheid.

Bronnen:

http://www.thehorse.com/articles/34182/delivering-energy-to-horses

https://thehorse.com/17160/sugars-and-starches-theyre-not-all-bad/

https://www.paardenarts.nl/kennisbank/insulineresistentie-en-equine-metabool-syndroom/

https://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/zetmeel.html

http://www.voervergelijk.nl/column/47/suikerhysterie

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »