Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Ondersteuning van fokmerries na de bevalling

Net als het veulen moet ook de merrie na de bevalling goed worden geobserveerd om tijdig complicaties te constateren. Zeer belangrijk is om de merrie een uitgebalanceerd rantsoen te voeren dat bijdraagt om de melkgift op te starten. Geadviseerd wordt om dit al zo’n 4 weken voor de geboorte te doen. De melkproductie leidt tot veranderde behoeftes bij de merrie qua energie, eiwitten, vitamines, mineralen en sporenelementen. De risico’s die samenhangen met een rantsoen dat niet is afgestemd op een zogende merrie zijn: slechte melkproductie (hoeveelheid en kwaliteit), verminderde weerstand, botontkalking etc.

Net als voor het veulen is het erg belangrijk om de merrie goed te blijven observeren na de bevalling. Binnen 3 uur nadat het veulen is geboren moet de placenta / nageboorte in zijn geheel naar buiten komen . De nageboorte bestaat uit de placenta, de navelstreng en de pootjesblaas. Als een deel van de nageboorte in de merrie blijft zitten, kan een baarmoederontsteking ontstaan. Later kunnen spenen of melkklieren ontstoken raken, waardoor het veulen onvoldoende melk binnenkrijgt.

Om de geboorte van het veulen goed te laten verlopen en het veulen goed door zijn eerste dagen te laten komen is een zorgvuldige voorbereiding belangrijk. Een goede merriebrok en voedingsupplementen voor drachtige merries kunnen veelvoorkomende problemen voorkomen. Lees voor meer informatie ons artikel over de nutritionele behoefte van de merrie in de laatste weken van de dracht.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »