Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Mijn paard heeft last van Staart en maneneczeem. Wat moet ik doen?

Net zoals mensen kunnen paarden een overgevoeligheidsreactie hebben die zich uit door irritatie en jeuk van de huid. Vanwege die jeuk willen de paarden schuren en bijten aan de manenkam, op de rug en aan de staartwortel. Daardoor beschadigt de huid en breken haren bij de wortel af met het risico op huidontsteking.

Staart- en maneneczeem, meer dan zomaar jeuk

Paarden die last hebben van Staart- en maneneczeem of kort SME, hebben eigenlijk nooit last in de winter of als het hard waait. De oorzaak ligt namelijk bij muggen en knutten. Die komen tevoorschijn bij warm, vochtig en windstil weer. De muggen komen op de paarden af omdat ze zich willen voeden met bloed. Daarbij steken ze vooral op delen van het lichaam waar ze direct de huid kunnen bereiken: de plekken waar de vacht dunner is of waar de haren dikker zijn: bij de staart en manen. De allergische reactie op de muggenbeet (maar eigenlijk is het een steek) ontstaat doordat de mug altijd wat speeksel achterlaat. Op het speeksel ontstaat de allergische reactie.

Oorzaken en oplossingen SME

De mate waarin een paard allergische reacties vertoont op de muggenbeet wordt door veel factoren beïnvloed:

  • Genetische aanleg
  • Huisvesting
  • Weerstand van het paard
  • Samenstelling van het rantsoen

Genetische aanleg

Rassen met een lange genetische historie in gebieden waar geen of nauwelijks Staart- en maneneczeem voorkomt, vanwege ander klimaat, zijn in West- en Noord Europa extra gevoelig. Omdat ze ‘tot voor kort’ niet werden blootgesteld aan de muggenbeten, is hun afweersysteem niet ingesteld om met de muggenbeet om te gaan. Daardoor krijgen vooral Ijslanders en Arabieren een heftigere reactie dan gemiddeld.

Huisvesting en omgeving

De omgeving van het paard is het allerbelangrijkste, omdat die bepalend is voor de hoeveelheid muggen. Een waterrijke omgeving met veel bomen is de ideale plek voor muggen. Paarden in zo’n omgeving zullen dan ook meer last hebben van de muggenbeten dan een paard dat altijd op de vlakte staat en waar de (zilte) wind vrij spel heeft. Daarnaast kan een poel of een sloot met stilstaand water natuurlijk zeer lokaal zorgen voor meer muggen.

Omdat de muggen vooral op maaiveldniveau zijn in de avond- en nachtperiode is het verstandig om paarden die last hebben van SME ’s avonds en ’s nachts op stal te zitten. Een koele, droge donkere stal heeft daarbij de voorkeur.

Samenstelling van het rantsoen

Ook de samenstelling van het rantsoen en de balans in het spijsverteringskanaal blijkt erg belangrijk te zijn voor de mate waarin het paard last heeft. De relatie tussen darmverzuring. Wanneer een paard in het vroege voorjaar fructaanrijk gras eet of over het hele jaar te ‘rijk’ gras of kuil, dan is het gevolg dat er in de dikke darm meer lactaat vrijkomt, waardoor de zuurgraad daalt. Dit heeft verschillende negatieve effecten zoals het afsterven van de goede darmflora, prikkeling van het darmslijmvlies en in het ergste geval hoefbevangenheid. Voorkomen is beter dan genezen: voorkom dat je paard veel fructaanrijk gras binnenkrijgt en biedt probiotica aan.

Geur

Ten slotte kun je ervoor zorgen dat de muggen jouw paard minder aanlokkelijk vinden door geuren waar ze niet van houden. Met diverse sprays, gels en shampoos kun je tijdelijk de muggen weghouden. Een alternatief is om de insecten weg te lokken met bijvoorbeeld dazenvallen.

Huidverzorging

Heeft je paard al jeuk? Dan is het zaak om de huid optimaal te verzorgen en de huid zo soepel mogelijk te houden en snel te laten herstellen. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »