Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Vanaf welke temperatuur heeft een paard electrolyten nodig?

Een paard is een zoogdier, een warmbloedig wezen. Dat betekent dat het lichaam zelf de temperatuur reguleert, waarbij een paard op een kerntemperatuur van 37,7°C is ingesteld. Door zweet te produceren kan het lichaam zichzelf koelen. Dat is belangrijk om te weten, omdat wij vaak de reden zijn dat het paard het warm krijgt en dus gaat zweten.  Training, het type huisvesting, gebruik van dekens, stress en reacties op ontstekingen en blessures zorgen allemaal voor stijging van de  lichaamstemperatuur. Ga er dus niet gewoon van uit dat een paard alleen in de zomer veel zweet.

Waarom zweet een paard?

Er zijn twee belangrijke redenen om stil te staan bij extreem zweetverlies tijdens inspanning, vanwege het thermoregulerend systeem:

  1. het grote aandeel skeletspieren (40% van de massa, ten opzichte van 20% bij mensen) wat leidt tot veel warmteproductie tijdens beweging;
  2. een klein oppervlak waarop een paard warmte kwijt kan raken. Een mens heeft ten opzichte van het lichaamsgewicht 2,5 keer meer oppervlak om warmte kwijt te raken dan een paard.

Nu je twee specifieke eigenschappen van een paard kent is het makkelijker te voor te stellen dat een paard 15 liter zweet per uur kan verliezen tijdens een training bij normale temperatuur en luchtvochtigheid. Dat is maar liefst 5% van de hoeveelheid vocht van een paard. Het zweet bevat met name Kalium ionen, Natrium en Chloride ionen. Ofwel natriumzout en kaliumzout.

Om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen is het noodzakelijk dat we maatregelen nemen om het paard in optimale vorm te houden. De uitdroging zal namelijk leiden tot steeds slechtere prestaties en in sommige gevallen gezondheidsklachten zoals spierontstekingen of koliek.

Daarom heeft het paard voldoende aanbod van water en elektrolyten (K+, Na+, Cl-) nodig, in de juiste balans. Het aanbod van water en elektrolyten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; anders verergert de uitdroging alleen maar. De elektrolyten kunnen worden gegeven op verschillende manieren; direct in de mond of gemengd over het voer of door het drinkwater. 

Het is altijd raadzaam om je paard een liksteen te geven, zoals een voordelige Himalaya liksteen, zodat hij naar eigen behoefte zout kan aanvullen. Zorg er daarbij wel voor dat je paard behalve bij de liksteen ook zelf bij een waterbak/waterpunt kan. Niet alle likstenen hebben een evenwichtige samenstelling die overeenkomt met die van zweet. Zodoende zorgt een liksteen niet altijd voor aanvulling van de tekorten aan electrolyten. Bij natuurlijke likstenen is de samenstelling immers afhankelijk van wat het gesteente bevat; hier wordt niets aan toegevoegd wat je paard nodig heeft.

Bij omstandigheden dat je paard continue in warme omstandigheden staat buitentemperatuur boven 20 a 25 graden en je paard intensief wordt gereden is het sowieso raadzaam om daarnaast een electrolytenmix te geven. Ook tijdens het indoorseizoen kan je paard excessief zweten als het in een rijhal is opgewarmd en het paard daarna binnen op stal wordt gezet. Zodoende is het ook in het koudere seizoen raadzaam om tijdens zware inspanning electrolyten aan te vullen.

Als je kiest voor een electrolytenmix die je door het drinkwater wil mengen is het goed om stil te staan bij de volgende uitgangspunten:

  1. de verhouding aan electrolyten (de verhouding moet gelijk zijn aan de verhouding en concentratie in het zweet);
  2. de smaak (de smaak bepaalt of een paard het wil opnemen)
  3. of het dextrose bevat, aangezien dit zorgt voor betere opname van de eletrolytenmix;
  4. sommige aanvullende bestanddelen zoals glycine verbeteren de assimilatie van electrolyten. Daardoor komen voldoende electrolyten beschikbaar die de maag niet irriteren. 

De productrange van Paskacheval bevat uitgebalanceerde electrolytenmengsels: HYDRATONIC. Bedoeld om te hydrateren en om de toniciteit op peil te houden.   De nutritionisten hebben bij de samenstelling goed gekeken naar de samenstelling van het zweet om de electrolyten zo goed mogelijk te compenseren tijdens intensieve inspanning en/of hoge temperaturen. Daarnaast is de samenstelling zo gekozen dat paarden het smaakvol vinden en zo goed opnemen. De vloeibare variant is aangevuld met dextrose en magnesium.

Wanneer electrolyten geven?

Je paard verliest de electrolyten vooral tijdens zware inspanning. Omdat de electrolyten in een vaste verhouding met het zweet uit het lichaam verdwijnen, is het goed te realiseren hoeveel je paard drinkt en hoeveel electrolyten je dan moet toedienen. De meeste electrolyten moeten na het verlies worden gecompenseerd, maar het is verstandig om bij warme omstandigheden ook al voor de prestatie electrolyten toe te dienen. Geef de electrolyten dus niet allemaal in één keer na de prestatie, maar geef bijvoorbeeld een derde voor, een derde een uur na en een derde in de uren daarna of de dag na de wedstrijd. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »