Waar ben je naar op zoek?


Waarom de lever van paarden ondersteunen.

Iets boven het midden van de buik aan de rechterzijde zit de lever van het paard. De lever bestaat uit twee grote en twee kleine kwabben in de vorm van een langwerpige driehoek. Het is een sterk doorbloed orgaan.

Wat doet de lever van een paard?

De lever zorgt voor de galproductie, die wordt opgeslagen in de galblaas. Gal is nodig om vetten en in vet-oplosbare vitaminen te kunnen verteren. Suikers die het lichaam niet gebruikt worden ook naar de lever getransporteerd om in de lever op te slaan als glycogeen. Ook aminozuren worden getransporteerd naar de lever, zodat deze hier nieuwe eiwitten voor het lichaam van kan maken.

Lever zuivert de afvalstoffen

De lever van het paard heeft een zuiverende functie in het lichaam. Het bloed dat stoffen bevat die opgenomen zijn in de maag en darmen wordt gefilterd in de lever. Dit is belangrijk zodat gifstoffen zich niet verspreiden door het lichaam en daarnaast ook niet bij het hart kunnen komen. Daarnaast zuivert de lever ook medicijnen uit het bloed. Hier wordt rekening mee gehouden in de dosering van medicijnen. Afvalstoffen worden door de lever uitgescheiden via urine en galvloeistof.

Planten en kruiden die de lever ondersteunen

Stoffen die de reinigende werking van de lever ondersteunen zijn kurkuma, mariadistel en paardenbloem. Melkdistel beschermt het membraan van de lever. Paardenbloem helpt de natuurlijke bacteriële flora te beschermen doordat het werkt als prebiotica. Daarnaast stimuleert het de galproductie en gaat ontstekingen van de gal tegen. Paardenbloem helpt in de doorstroming van stoffen naar de lever en het beschermt de levercellen.

Kurkuma
Van oudsher wordt kurkuma veel gebruikt in de Indische en Chinese homeopathie. De voordelen van het gebruik van kurkuma bij paarden ook steeds meer erkend. Er zijn meerdere studies gedaan naar de effecten van kurkuma.  De effectieve stof in kurkuma is curcumine. Dit staat erom bekend een sterke antioxidant te zijn en heeft een goede ontstekingsremmende werking. Curcumine remt namelijk het enzym dat ervoor zorgt dat stoffen die een ontstekingsreactie opwekken aangemaakt worden. Om deze reden wordt kurkuma ook gebruikt voor artritis en stijve gewrichten.  Kurkuma heeft een positief effect op de lever. De afgifte van gal wordt gestimuleerd wat ervoor zorgt dat vetten beter verteerd worden. Ook ondersteunt kurkuma in de afvoer van afvalstoffen, zoals bilirubine. Daarnaast beschermt kurkuma het celmembraan van de lever. Hierdoor wordt de lever beschermt tegen beschadigingen. Door de bovenstaande voordelen van kurkuma wordt de lever minder belast en blijft hierdoor gezonder.

Een te hoge dosering van kurkuma kan maag- en darmzweren geven. Bij paarden die hier al gevoelig voor zijn is het goed om zeker niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid kurkuma te voeren.

Epatoliv

Wanneer de lever extra hard moet werken, door bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen, kan deze extra worden ondersteund door een supplement voor de lever. Het lichaam van een sportpaard verbruikt veel energie en heeft voeding nodig met veel voedingswaarde. Dit geeft meer belasting voor de lever omdat deze extra voedingstoffen ook moet verwerken. Wanneer de lever niet meer goed functioneert door ziekte of overbelasting is dit gelijk zichtbaar door een verminderde prestatie van het paard.

Epatoliv is een vloeibaar supplement dat is gebaseerd op natuurlijke plantextracten die de leverfunctie ondersteunen. De stoffen in dit supplement helpen paarden die behoefte hebben aan een reiniging van het lichaam wat blijkt uit een doffe vacht, slechte eetlust of algehele malaise. Het bevat mariadistel (Silybum marianum), kurkuma en paardenbloem (Taraxacum officinalis). Meer informatie vind je op de site van Equiplanet.

 

Bronnen:

Lans, C., Turner, N., Brauer, G., Lourenco, G., Georges, K., (2006), Ethnoveterinary medicines used for horses in Trinidad and in British Columbia, Canada. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine , 2(31)

Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, et al. (2008). Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018;10(7):855. P

https://www.horseandhound.co.uk/features/ benefits-turmeric-for-horses-523592

Wynn, S.G., Fougere, B., (2006),Veterinary Herbal Medicine, Elsevier Health Sciences.

https://www.natuurlijkvoorpaard.nl/werkzame- stoffen/curcuma

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »