Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Hoe laat ik mijn paard soepel bewegen?

Heeft je paard last van stijve en pijnlijke spieren of gewrichten? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat je de juiste ondersteuning kunt bieden. Met deze blog helpen we je graag verder.

Stijve en pijnlijke spieren

Door overbelasting kunnen spieren stijf en pijnlijk worden. Belangrijk is dat melkzuur en vrije radicalen worden afgevoerd in alle situaties waarbij het spierstelsel wordt aangesproken. Als dat niet gebeurt dan kunnen de spieren onvoldoende herstellen en ontstaat spierkramp, spierstijfheid en soms zelfs myositis (ontsteking van de spieren). Bij warm weer neemt het risico op ontsteking aan de spieren toe.

Om de spiercellen te beschermen tegen de vrije radicalen die vrijkomen is het belangrijk dat je vitamine E, vitamine C en selenium als antioxidanten geeft. Daarnaast heeft magnesium een belangrijke rol in de ontspanning.

Vitamine E en Selenium

Vitamine E en selenium werken samen om schade aan spiercellen te voorkomen. Ze zijn nodig bij de afvoer van onder andere afvalstoffen zoals melkzuur. Een tekort aan vitamine E en selenium merk je als je paard stijf is en last heeft van spierpijn en slecht herstelt na de prestatie.

Paarden hebben vaak een aanvulling van vitamine E nodig. Hoewel vers gras voldoende bevat, schieten hooi en kuil tekort in warme periodes. Met Myoselen 2500 vul je in een keer zowel Vitamine E als selenium aan in de juiste verhouding.

Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Daarnaast is het belangrijk bij de aanmaak van bindweefsel en kraakbeen en verbetert het de opname van calcium en magnesium.

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal met een essentiële rol in het zenuwstelsel. Bovendien ondersteunt het de werking en ontwikkeling van de spieren.

Wat te doen bij stijve en/of pijnlijke spieren?

  1. Om er zeker van te zijn dat je (sport)paard de juiste verhouding aan vitamines en mineralen krijgt adviseren wij om naast het krachtvoer Paskamine te geven. Dit product bevat o.a vitamine E en selenium, vitamine C en magnesium.

  2. Paskacheval EasyMove bevat de anti-oxidanten Vitamine E en C met daarnaast natuurlijke ingrediënten als brandnetel, wilg en moerasspirea. Deze zorgen voor afvoer van afvalstoffen, ondersteuning van de bloedsomloop en geven verlichting aan gevoelige spieren en gewrichten.

  3. Myoselen 2500 van Paskacheval vergroot het uithoudingsvermogen en zorgt dat de spieren sneller en beter kunnen herstellen na inspanning. Ook dit product bevat o.a. vitamine C, vitamine E en selenium in combinatie met natuurlijke anti-oxidanten. Het product is ook zeer geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor myositis (ontsteking van de spieren).

Stijve en pijnlijke gewrichten

Paarden kunnen ook stijf lopen doordat ze last hebben van gewrichtsslijtage. Een bekend gewrichtsprobleem is artrose. Het is daarom belangrijk om te ondersteunen in de soepelheid van de gewrichten.

Waarom het belangrijk is om gewrichten te ondersteunen

Een gewricht bestaat uit botten die langs elkaar bewegen. De uiteinden van de botten zijn bekleed met kraakbeen wat zorgt voor bescherming en een glijbeweging. Dit is nodig omdat tijdens een training veel kracht op de botten en de gewrichten komt te staan. Rondom een gewricht bevindt zich gewrichtskapsel. Binnen dit gewrichtskapel bevindt zich een gewrichtsholte die is gevuld met synovia: een stroperige vloeistof die ervoor zorgt dat de gewrichten van je paard soepel bewegen. Verder is het belangrijk dat gewrichtsbanden worden ondersteund. De gewrichtsbanden of ligamenten houden de botten en de gewrichten bij elkaar. Deze banden zijn gemaakt van heel sterk bindweefsel en zorgen ervoor dat de gewrichten veel krachten tijdens de training kunnen opvangen. Voor een lange levensduur van de gewrichten en om pijn te voorkomen is het dus verstandig om je paard te ondersteunen met een supplement.

Wat te doen bij stijve en/of pijnlijke gewrichten?

  1. Paskaflex heeft een unieke formule die kraakbeenschermende middelen combineert met organische silica. Dit product is de oplossing voor soepele gewrichten.

  2. Bij gevoelige gewrichten adviseren wij EasyMove te geven.

  3. Paskacheval Prele bevat heermoes wat van oudsher al wordt gebruikt bij pijnlijke en stijve gewrichten. De heermoes werkt bindweefselversterkend, weerstandverhogend en bloedzuiverend.

Paardensupplementen.nl en stijve/pijnlijke spieren en gewrichten.

Heeft jouw paard last van zijn spieren of gewrichten? Probeer dan eens één door ons aanbevolen product. Wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op. Ons team van  specialisten adviseert je graag.