Waar ben je naar op zoek?

Belangrijke gisten in probiotica voor paarden.

Zowel gisten als bacteriën zijn micro-organismen die een rol hebben in de spijsvertering. We zien ze niet, maar ze hebben een belangrijke functie voor de darmen van een paard.

Verschil tussen gisten en bacteriën

Van nature komen in de darmen van paarden bacteriën en schimmels voor. Gisten zijn eencellige schimmels en kunnen als aanvulling de bacteriën ondersteunen in hun functie. Omdat ze in staat zijn levend door het zure maagmilieu te komen worden sommige gisten gebruikt in probiotica. Voordat we daar dieper op in gaan leggen we eerst uit wat de overeenkomsten en verschillen tussen gisten en bacteriën zijn.

Overeenkomsten

Net als bacteriën zijn gisten eencellige organismen. Ze hebben beide een celwand. Ook kunnen ze voedingstoffen afbreken tot kleinere deeltjes buiten hun eigen cel. Dit doen ze door stoffen zoals enzymen door hun celwand af te scheiden die ze later weer absorberen.

Verschillen

 

Gist

Bacterie

Soortenrijk:

Schimmels

Monera

Celkern:

Bevat een celkern

Bevat geen celkern

Beweeglijkheid:

Immobiel

Beweeglijk

Optimale zuurgraad:

4-4,6

6,7-7

In tegenstelling tot bacteriën heeft gist een celkern. Een gistcel kan zich onder de juiste omstandigheden (zuurgraad, beschikbaar zuurstof en temperatuur) elke paar uur vermenigvuldigen.

Welke gistsoorten zitten in probiotica?

Er zijn vele gistsoorten, maar één van de bekendste is Saccharomyces cerevisiae. Hij is ook wel bekend als bakkersgist omdat hij wordt gebruikt bij de productie van brood en alcoholische drank als wijn en bier. De gist consumeert suikers en zet deze om in alcohol en in zuurstofarme omstandigheden in koolzuurgas. Daarnaast verbruikt de gist zuurstof voor de omzetting naar ATP, adenosinetrifosfaat, die wordt gebruikt voor de aanmaak van nieuwe gistcellen.

De positieve effecten van bakkersgist op darmen van paarden

Er zijn verschillende strengen van de soort Saccharomyces cerevisiae, waarbij niet elke bakkersgist bewezen effect heeft. Van de streng 1026 is aangetoond dat deze verscheidene positieve effecten heeft op de gezondheid van dieren. Yea-Sacc, opgenomen in Lifeforce is daarom gebaseerd op de giststam Saccharomyces cerevisiae 1026. Yea-Sacc 1026 heeft een positief effect op de spijsvertering in de blinde darm en dikke darm: zowel cellulytische (vezelverterende) als melkzuurverterende bacteriën nemen toe in aantal en activiteit. Daardoor worden meer vezels verteerd en is er een minder zuur darmmilieu. Dat laatste is gunstig voor de vertering van droge stof en van eiwit. Bovendien wordt er meer fosfor en calcium omgezet wat gunstig is voor de ontwikkeling van veulens. wat het kan doen voor paarden die gevoelig zijn voor koliek lees je in het artikel Effect van gist op darmverzuring en gaskoliek.

Bovendien wordt de gist Saccharomyces cerevisiae 1026 gebruikt als basis prebiotica zoals MOS, maar ook om mycotoxines te binden die paarden binnenkrijgen via ruwvoer en krachtvoer zoals in Forage Guard.

Andere gisten als basis voor prebiotica

Yarrowia Lipolytica: de 'nieuwe gist' met vele positieve eigenschappen

Een andere gist die relatief nieuw is in voedingsupplementen voor dieren is Yarrowia Lipolytica. De gist vormt vettige onregelmatige kolonieën met diverse draden. Van nature komt deze gist voor in onder andere margarine, graanplanten, vleesproducten met een hoog eiwitgehalte, groenten en wijnen. De gist heeft de status van veilige toepassing gekregen en zet vetten om in tegenstelling tot Saccharomyces cerevisiae die  koolhydraten omzet. Ook Yarrowia Lipolytica wordt als basis gebruikt om verschillende prebiotica mee te produceren. Meer hierover lees in je het artikel Prebiotica: de hulptroepen in de darmen van jouw paard

Meer weten?
Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over probiotica en wat het voor jouw paard kan doen. Vraag ons om vrijblijvend advies en wij kijken gezamenlijk of dit kan helpen bij jouw paard.

 

Bronnen

https://www.biomaatschappij.nl/wordpress/wp-content/uploads/2018/08/Schimmels.pdf, DR IR Rob Nout, Als hulp bij de voedselbereiding)

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/991 Safety and efficacy of Yea-Sacc 1026® (Saccharomyces cerevisiae) as feed additive for horses

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »