Waar ben je naar op zoek?

Het Maag-darmstelsel van paarden

Om je meer achtergrondinformatie te geven over geschikte voeding en benodigde supplementen heb je informatie nodig over het maag-darmkanaal van een paard. In dit artikel leg ik kort uit wat de functie van de verschillende darmen is.

Waarom een goede spijsvertering zo belangrijk is voor een paard

Een paard eet uitsluitend planten, maar is in tegenstelling tot veel andere herbivoren geen herkauwer. Omdat de voorvertering van het rantsoen niet zozeer in de maag gebeurt, maar het voedsel al vrij snel in de darmen komt is een constante hoeveelheid en samenstelling essentieel.

Het verschil tussen hoe wij paarden houden in Nederland en de natuurlijke situatie is namelijk enorm. In de natuur graast een paard verspreid over de dag zo’n 16 tot 18 uur, voornamelijk vezelrijke planten. Zodoende is er altijd doorgang van voer en is de maag van het paard elk moment van de dag een beetje gevuld. 

Gevolgen van een slechte spijsvertering zijn onder andere:

  1. slechte conditie en slecht functionerend immuunsysteem;
  2. energietekort , wat leidt tot steeds minder uithoudingsvermogen;
  3. doffe vacht.

Darmstelsel

Het maag-darmstelsel van een paard lijkt in hoofdlijnen op dat van een mens, maar is uiteraard een stuk groter: tot zo’n 40 meter lang en met een inhoud tot zo’n 200 liter. Het is zo groot omdat het stelsel volledig is gericht op vertering van plantaardig materiaal. Daarvoor is fermentatie nodig, wat tijd kost en waarbij veel vocht nodig is.

Het voer dat een paard eet, maakt de volgende reis door. Via de slokdarm komt het voedsel in de maag. Na de maag komt het voedsel in de dunne darm, nadat het door de blinde darm gaat, komt het in de dikke darm. Als het goed is, is alle voeding daarna uit de brij gehaald en verlaat de brei het maag-darmkanaal via het rectum in de vorm van mest. De doorgangstijd is meestal zo’n 48 uur.

Slokdarm

De slokdarm zorgt door samenknijpende bewegingen dat het voedsel van de mond naar de maag wordt getransporteerd. Deze beweging kan alleen in de richting van de maag worden gemaakt. Hierdoor kan een paard in tegenstelling tot mensen en veel andere dieren niet overgeven.

Maag

Een paard heeft één maag; hoewel een paard alleen planten eten is het geen herkauwer. In de maag begint de vertering doordat de maagsappen, bestaande uit zuren en enzymen, de voeding beginnen af te breken. De zuurgraad wordt mede bepaald door de hoeveelheid vocht dat in de maag komt; het water dat het paard drinkt en het speeksel. Hoe minder vocht in de vorm van speeksel en water in de maag komen, des te zuurder de maaginhoud.

Omdat de hoeveelheid kauwbewegingen bepaalt hoeveel speeksel wordt aangemaakt, is het goed om te weten dat je met ruwvoer en kaf zoals stro, grasmix of luzerne kunt voorkomen dat de maaginhoud te zuur wordt. Een te zure maaginhoud (laag pH) kan namelijk maagzweren veroorzaken. Vooral in combinatie met grote porties krachtvoer (meer dan 1,5 kilo) ineens.

De maag van een paard is vrij klein (ongeveer 8-15 liter). Zorg er daarom voor dat de maag niet ineens te veel en te snel wordt gevuld. Dit voorkom je door over de hele dag kleine porties te voeren. Voer een paard dus liever gespreid over de dag zijn krachtvoer, bijvoorbeeld 3-4 keer. Paarden kunnen last hebben van hun maag: dat zie je bij een maagzweer en bij een maagoverlading.

Dunne darm

In de dunne darm wordt het voedsel verder afgebroken door de door maagsappen en pancreas-enzymen. In de dunne darm worden met name de eiwitten, vetten en het zetmeel afgebroken en opgenomen:

- Tot 70% van de eiwitten

- Tot 90% van de oliën en vetten

- Tot 90% van de enkelvoudige koolhydraten, o.a. zetmeel.

Maar hoe meer zetmeel in het voer zit, hoe minder wordt opgenomen. Door zeer zetmeelrijk krachtvoer, zoals (geplette) haver, toe te voegen aan een uitgebalanceerd rantsoen kan het paard op den duur steeds verder invallen. Hoe dit kan? Lees hierover meer in de inzet hieronder.

Van groot belang is dat geen onverteerd zetmeel meer doorkomt van de dunne darm naar de blinde darm. Het onverteerd zetmeel veroorzaakt namelijk sterfte van de darmbacteriën. Hoe dit komt? In de blinde en dikke darm wordt het zetmeel in melkzuur omgezet.

  • Daardoor worden de ‘goede’ bacteriën in de dikke darm gedood.
  • Deze dode bacteriën scheiden giftige stoffen af, waardoor de kans op koliek toeneemt.

In de dunne darm mag niet teveel droge stof aanwezig zijn, omdat hierdoor melkzuur wordt aangemaakt. Oud hooi of te veel opgegeten stro brengen veel droge stof mee.

Effecten van melkzuur in de dunne darm zijn:

- Schadelijk voor darmwand

- Kans op peristaltische koliek

- Kans op uitdroging

Blinde darm

Terwijl de blinde darm bij de mens geen functie meer heeft, is deze erg belangrijk bij het paard. De blinde darm heeft een inhoud van maar liefst 30 liter. De blinde darm werkt als een soort voorportaal voor de volgende stap; in de dikke darm. In de blinde darm wordt de cellulose uit het gras afgebroken door bacteriën en omgezet in vetzuren. Deze vetzuren worden via de darmwand opgenomen worden verwerkt in de lever. In de lever worden de vetzuren omgezet in glucose.

 

Dikke darm

De dikke darm is met de blinde darm het belangrijkste onderdeel van het darmstelsel van een paard. Door goede darmbacteriën zorgt fermentatie de ruwe celstof (vezels) afbreken. Bij dit proces vindt een omzetting plaats naar bruikbare voedingstoffen , die via de darmwand worden opgenomen. Daarnaast neemt het overgebleven vocht in de brij op via de darmwand.

 

Endeldarm

Wat overblijft een een brij waaraan alle voedingstoffen zijn onttrokken en als het goed is zoveel mogelijk vocht. De mest wordt na de endeldarm via de anus afgevoerd. De mest wordt niet vastgehouden in de endeldarm, maar direct doorgevoerd.

 

Ben je op zoek naar oplossing die de darmen van jouw paard ondersteunen? In de categorie Spijsvertering vind je diverse supplementen: als poeders, brokjes en vloeibare vorm.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »