Waar ben je naar op zoek?

Mycotoxines sluipmoordenaars in het voer

Een groeiend probleem voor de gezondheid van paarden zijn mycotoxines in het ruwvoer en krachtvoer. Mycotoxines zijn gifstoffen die door sommige schimmels worden gemaakt.

Deze mycotoxines hebben verschillende schadelijke effecten op paarden. De stoffen hebben effect op het welzijn en de prestatie van paarden. De meeste mycotoxinen breken het immuunsysteem af. Maar sommige soorten kunnen kankerverwekkend zijn of afwijkingen van ongeboren veulens veroorzaken. Er zijn vele manieren om het risico van mycotoxicose te minimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld een bewezen mycotoxinebinder te gebruiken. Daarnaast kunnen zeer zeldzame en acute aandoeningen worden veroorzaakt door mycotoxinen, zoals een besmetting met fumonisine (een Fusarium mycotoxine ). Dit kan leiden tot Leucoencephalomalacia, een snel fatale aandoening1

In de meeste gevallen hebben mycotoxines door langdurige inname in lage dosering effect op de lange termijn.

Hoe krijgt mijn paard mycotoxines binnen?

De schimmels die mycotoxines voortbrengen ontwikkelen zich vooral in gebieden met een gematigd klimaat waar de vochtigheid gemiddeld tot hoog is. En Nederland is nou net een land met zo'n klimaat, net als veel landen waar de granen worden verbouwd die in het paardenvoer worden verewerkt trouwens. Dat schimmels in het ruwvoer voorkomen, dat weet eigenlijk iedereen wel; de bekende plekken in de pakken kuil. Echter zijn er ook veel schimmels die we niet met het blote oog kunnen zien. Ook in het krachtvoer. En daar schuilt het gevaar. Deze schimmels gaan namelijk niet dood als ze worden verwerkt in brok worden geperst.

De hoeveelheid en het aantal soorten mycotoxines dat in voer wordt aangetroffen neemt de laatste jaren toe. Verklaringen zijn slechte oogsten door droogte en overstromingen en de toename van het transport van grondstoffen, mede als gevolg van schaarste2. Omdat men niet verwacht dat het probleem kleiner wordt, zocht Alltech naar een oplossing om de schadelijke effecten voor paarden tegen te gaan.

Mycotoxinevergiftiging bij jouw paard?

Er zijn vele manieren om het risico van mycotoxines te minimaliseren, waaronder testen van het grasland op de aanwezigheid van mycotoxinen. Dit is relatief duur en vraagt om een goede interpretatie van de resultaten. Een goedkopere methode zou zijn om een bewezen mycotoxinebinder te gebruiken zoals Forage Guard van Alltech; de producent van Lifeforce.  

Hierdoor kunnen mycotoxines die het paard binnenkrijgt door het voer geen schade toebrengen. De mycotoxines worden gebonden en de gebonden mycotoxines worden vervolgens afgevoerd met de mest. Hierdoor kunnen die geen schade toebrengen aan je paard.

Meer weten over mycotoxines? Lees dan het artikel uit de Paardenkrant Extra.

1 http://www.alltech.com/equine-ru/ask
2 http://www.alltech.com/blog/posts/why-mycotoxin-problem-growing

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »