Waar ben je naar op zoek?

Hoe ondersteun ik de spijsvertering van mijn paard?

In dit artikel leg ik je iets meer uit over de ingrediënten van voer en supplementen die de spijsvertering van je paard kunnen helpen te optimaliseren.

Olie

Olie bevat energie, maar heeft nog meer positieve effecten en nauwelijks negatieve effecten. Olie is als energiebron vooral geschikt voor temperamentvolle paarden en paarden die negatief reageren op (zetmeelrijke) granen. De olie kan worden toegediend in voer dat bijvoorbeeld veel soja, zonnebloempitten of lijnzaadschilvers bevat, maar ook direct zichtbaar door zonnebloem- of gekookte lijnzaadolie over het voer te geven. Lijnzaad heeft als bijkomend voordeel dat het een rijke bron aan Omega 3 vetzuren heeft (ALA variant).

De olie die niet wordt opgenomen in de dunne darm, heeft geen negatief effect in de blinde en dikke darm, zoals onverteerd zetmeel dat wel heeft. Gekookte lijnzaad heeft zelfs een voordeel dat het de doorgang bevordert, met het oog op verstoppingskoliek.

Slobber

Slobbers op basis van (haver)zemelen of op basis van bietenpulp helpen vocht vast te houden in de darmen.

Gisten

Gisten kunnen bijdragen aan een betere fermentatie, waardoor de spijsvertering in de dikke darm effectiever is en ruwe celstof of vezels beter worden verteerd. Er zijn verschillende typen gisten, zo kan een onderscheid worden gemaakt tussen dode en levende gisten. 

Met name levende gisten kunnen een enorme bijdrage leveren aan de spijsvertering van paarden. Ze creëren een goede voedingsbodem voor de darmbacteriën, waardoor die zich sneller vermenigvuldigen. Yea Sacc is een voorbeeld van een stam levende gisten die tot zogenoemde prebiotica worden gerekend. Prebiotica houdt dat ze VOOR de bacteriën werken. Het bevat dus niet de bacteriën zelf, maar ondersteunt ze. In diverse internationale wetenschappelijke studies is het effect op onder meer paarden bewezen. Het resultaat daarvan is dat het paard meer energie beschikbaar krijgt uit het ruw- en krachtvoer.

Yea-Sacc® is een levend gist dat specifiek is geselecteerd vanwege zijn positieve effecten op de vertering en darmgezondheid van het paard. Yea Sacc stimuleert de groei van melkzuurconsumerende bacteriën die helpen verzuring te voorkomen. Hierdoor is meer ruimte voor de groei van 'vezelverterende' bacteriën in de darm waardoor het een gezonde vertering ondersteunt. Bovendien draagt het bij aan de vertering van eiwit en is gebleken dat Yea Sacc bijdraagt aan de opname van fosfor.

Met behulp van gisten kunnen meer positieve effecten worden bereikt op de spijsvertering. Zo kan met de celwand van (dode) gistcellen een verbinding worden gemaakt met negatieve bacteriën (bijvoorbeeld E-Coli) zodat deze zich niet aan de darmwand kunnen hechten. De gisten zoals verwerkt in Lifeforce is hiervan een voorbeeld. De negatieve bacteriën die zijn gehecht kunnen niet vermeerderen en worden afgevoerd met de mest. Zo vermindert het aantal E-Coli bacteriën.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »