Waar ben je naar op zoek?

Darmverzuring en gaskoliek

Een paard kan tijdens de verwerking van één 'maaltijd' maar 3-4 gram zetmeel per kg lichaamsgewicht verteren. Het overschot aan zetmeel gaat onverteerd van de dunne darm naar de blinde darm waardoor het evenwicht van darmflora wordt verstoord.

In tegenstelling tot het zure milieu in de maag moet de zuurgraad in de blinde en dikke darm bijna pH neutraal zijn. Als een paard te weinig vezels (ruwe celstof) of te veel zetmeel binnen krijgt, is de kans op darmverzuring daar groot. We noemen dit ook wel acidose. De acidose wordt veroorzaakt door melkzuurproductie. Deze verzuring kan verschillende effecten hebben:

  1. De darmwand kan beschadigd raken.
  2. De kans op gaskoliek en verstoppingskoliek vergroot.
  3. Meer kans op hoefbevangenheid.
  4. Beschadiging van gevoelig weefsel zoals slijmvlies en andere plekken waar de huid dun is.

De laatste twee effecten worden gerelateerd aan de grotere kans op gifstoffen en zuren die via de darmen in het bloed worden opgenomen.

Belangrijkste oorzaken darmverzuring en gaskoliek

Het is dus van groot belang om darmverzuring zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. De oorzaken van de darmverzuring zijn divers. Dit zijn er een aantal.

Beweging en omgeving

Overmatige zware inspanning kan leiden tot de aanmaak van melkzuur, net als stress.

Rantsoen: zetmeel 

Vermoed wordt dat grote hoeveelheden zetmeel door overmatig voeren van graanrijk krachtvoer de oorzaak zijn van darmverzuring. De dunne darm van paarden is niet ontwikkeld om grote hoeveelheden ineens te verwerken. Wanneer niet alle zetmeel goed wordt verteerd in de dunne darm, komt er te veel zetmeel in de blinde en dikke darm. Om dit af te breken ontstaat veel melkzuur in de dikke darm, wat leidt tot een zuurder milieu. Dit is ongunstig voor de darmflora van het paard.

Gaskoliek voorkomen

De meestvoorkomende oorzaken van gaskoliek wegnemen is het belangrijkst. Bedenk daarom na het lezen van bovenstaande tekst wat je kunt doen. Ga altijd uit van een integrale aanpak; aan alle voorwaarden moet worden voldaan.

Gedrag en beweging en voldoende ruwvoer

Kan je paard langer buiten staan, beschikt je paard 24 uur per dag over ruwvoer of kun je een slowfeeder maken?

Zetmeel

Omdat onverteerd zetmeel vaak wordt veroorzaakt door te veel krachtvoer in één keer is het goed om het voerschema tegen het licht te houden. Heeft je paard zoveel brok nodig, kun je een brok geven die minder tarwe, gerst of haver bevat? Verbruikt je paard veel energie of geef je een flinke hoeveelheid krachtvoer om de bespiering te ondersteunen? Bekijk dan of je de hoeveelheid kunt verspreiden over meerdere keren, waardoor de porties kleiner worden.

Effect Lifeforce

Om in de darmen zelf aan de slag te gaan zijn Lifeforce Formula en Lifeforce Elite ideaal. Eén van de ingrediënten is de gistcultuur Saccharomyces cerevisiae 1024. Meer hierover lees je in de blog Belangrijke gisten in probiotica voor paarden

De levende gisten stimuleren de activiteit van melkzuurverterende bacteriën, zodat de inhoud van de dikke darm minder zuur wordt. Zo ontstaan er weer betere omstandigheden voor de goede darmflora. Bovendien zorgt het voor minder schommeling van de zuurgraad, waardoor de darmflora zich beter kunnen ontwikkelen.

 

Bronnen

https://lifeforcehorse.co.uk/press/Equi_Ads_September_2019.pdf

https://lifeforcehorse.co.uk/press/Horse_Magazine_August_2017.pdf

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »