Waar ben je naar op zoek?

Hoe voorkom ik spijsverteringsproblemen?

De spijsvertering van je paard is een erg kwetsbaar proces. Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben; de prestaties kunnen plotseling achterblijven, maar de gezondheid kan ook verslechteren. In dit artikel leg ik een aantal problemen uit en verklaar ik de oorzaak.

Maagzweer

Beïnvloedbare oorzaken

  1. Beperkt grazen/buiten, met stress tot gevolg
  2. Beperkt beschikbaar ruwvoer
  3. Vasten voor 12 tot 24 uur
  4. Grote hoeveelheden krachtvoer (in grote porties)
  5. Beweging met volle maag

Darmverzuring

Als je paard in één keer grote hoeveelheden voer krijgt, omdat hij daarvoor een tijd niets heeft gehad, kan dit leiden tot ernstige spijsverteringsstoornissen, zoals koliek. Zowel verstoppingskoliek als gaskoliek.

Wormenkuur en antibiotica

Een wormenbesmetting is erg vervelend en schadelijk voor je paard. Voor de meeste gevallen is een wormenkuur de remedie. De wormenkuur zorgt behalve voor het doden van de wormen echter ook voor verstoring van de spijsvertering. Vooral bij herhaling van meerdere wormenkuren treedt dit op met tot gevolg een nog verder invallend paard. Daarom is het voorkomen van wormenbesmetting zo belangrijk en is het af te raden om willekeurig een preventieve wormenkuur te geven zonder dat duidelijk is of de kuur is afgestemd op de soort parasiet.

Het effect van een zware wormenkuur op de spijsvertering lijkt vaak op het effect van antibiotica. Een deel van de populatie darmbacteriën sterft af, waardoor de omzetting van ruwe celstof niet meer effectief is. Behalve dat minder voedingstoffen worden opgenomen, wordt vaak ook minder vocht opgenomen. Let dus op de structuur van de mest of deze veel dunner wordt.

Om het paard te helpen om na de wormenbesmetting en wormenkuur weer snel op sterkte en gewicht te komen kunnen probiotica en prebiotica uitkomst bieden. Probiotica zoals Yea Sacc die in Lifeforce Formula zijn verwerkt. vormen een voedingsbodem voor de goede darmbacteriën. Zo kunnen deze zich weer sneller vermenigvuldigen en is het aantal bacteriën weer sneller op het juiste niveau.

Ook prebiotica zoals de Yarrowia gist die in alle producten van Equinox is verwerkt laat positieve effecten zien op de darmflora en verbetert zo de spijsvertering van voedingstoffen. Benieuwd welke positieve effecten Yarrowia Lipolytica nog meer heeft?

Mijn paard eet slecht

Dehydratatie kan eetlust beperken

Paarden die minder of meer uitgedroogd zijn hebben een beperkte eetlust. Dit heeft onder andere te maken met de verstoring van de spijsvertering, omdat er te weinig water beschikbaar is om de fermentatie goed te laten verlopen. Hierdoor kan minder doorgang zijn in het spijsverteringskanaal.

Dextrose helpt dat paarden meer gaan drinken. Als je paard uitdrogingsverschijnselen heeft, maar toch te weinig drinkt, is te adviseren om een vloeibare electrolytenmix te geven die dextrose bevat. bijvoorbeeld de Hydratonic.

Stress kan eetlust beperken

Daarnaast zou stress nog een oorzaak kunnen zijn dat je paard niet eet. Weidegang is natuurlijk de mooiste methode om te testen of er verandering zichtbaar is. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je overwegen om een product te geven dat stressreacties vermindert.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »