Waar ben je naar op zoek?

Waarom goede verzorging van de hoefstraal zo belangrijk is

Waarom goede verzorging van de hoefstraal zo belangrijk is

Vooral vanwege de schokdempende functie van de straal en het straalkussen is een gezonde hoefstraal van vitaal belang. Controleer en verzorg de straal van je paard daarom regelmatig.

Wat is de straal en hoe herken ik ze in de hoeven?

De straal bevindt zich aan de achterzijde van de onderkant van de hoef en is gemakkelijk te herkennen aan de V vorm. De straal bestaat uit een holte met zacht veerkrachtig weefsel, geflankeerd door twee zijdelingse straalgroeven. Onderin de hoefstraal ligt het straalkussen. Dit kussen absorbeert verticale schokken en zet die om in een horizontale kracht waardoor ze verdeeld wordt over de gehele hoefwand. De schokdempende functie van de hoefstraal zorgt voor bescherming van de gewrichten. Daarom is een gezonde droge straal die blijft veren zo belangrijk. Controleer daarom de hoefstraal regelmatig met de bijbehorende verzorging om rotstraal te voorkomen.

Rotstraal herkennen en behandelen

Hoe weet ik of mijn paard rotstraal heeft?

Rotstraal laat zich herkennen doordat het paard gevoelig is aan de straal en doordat de straal pussig is en erg gaat stinken.

Hoe voorkom ik dat mijn paard rotstraal krijgt?

Om de kans op rotstraal zo klein mogelijk te houden neem je de volgende hygiënische maatregelen:

  • Het stalstrooisel in de box zo schoon mogelijk te houden: het is belangrijk dat de bodem droog blijft en de hoeven niet te lang worden blootgesteld aan ammonia uit de urine en bacterieen uit de mest. Natte plekken en mest moeten daarom worden uitgenomen en opnieuw worden opgestrooid.
  • Regelmatig onderhoud aan de hoeven doen: krab de groeven regelmatig uit met beleid zonder de lederhuid te beschadigen. Zo ondersteun je de conditie van de hoefstraal optimaal.
  • Regelmatige beweging in de vorm van stappen, waardoor de straal krimpt en uitzet.
  • Regelmatig laten bekappen van de hoeven: een regelmatig bezoek door de hoefsmid zorgt er bovendien voor dat eventuele problemen aan de hoeven tijdig worden gesignaleerd.

Als blijkt dat de hoefstraal begint te rotten, is het heel belangrijk om dagelijks de straal te reinigen. Het gebruik van een desinfecterend middel dat de straal ook uitdroogt is aan te raden om uitbreiding van de rotstraal te stoppen. Bij ernstige en verdergaande rot is het belangrijk dat de hoefsmid daarvoor maatregelen neemt. Een dierenarts kan een diagnose stellen of het gaat om rotstraal of om straalkanker: een ontsteking van de hoeflederhuid waardoor de hoorn langs de straal een afwijkende structuur krijgt.

Lees meer

Filters

€ 0,00
€ 15,00
Lichaamsdeel
Vorm
Geschikt voor:
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »