Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Herstel van een peesblessure

Peesblessures zijn helaas een veel voorkomend probleem bij paarden. De pezen van paarden worden zwaar belast. Daarom zijn goede training, rust, goed beslag en ondersteuning met juiste producten zo belangrijk. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen ter preventie van peesblessures en vind je advies als je paard toch een blessure heeft opgelopen.

Peesblessure voorkomen

Peesblessures zijn helaas een veel voorkomend probleem bij paarden. De risicofactoren voor een peesblessure zijn een afwijkende bouw en stand van de voeten en benen, rugklachten, slecht passend zadel, onjuist bekappen/beslaan, verkeerde training en of een slechte bodem. Je kunt met een juiste aanpak en supplementen in veel gevallen een peesblessure voorkomen. Je zult het met ons eens zijn dat voorkomen beter is dan genezen.

Hoe kun jij een peesblessure voorkomen?

 1. Rijden op een bodem van goede kwaliteit.
 2. Zorg dat je paard regelmatig beweging krijgt.
 3. De juiste opbouw in de training is essentieel.
 4. Laat de hoefsmid regelmatig bekappen/beslaan.
 5. Koel de benen van je paard na een zware training met koud water en smeer ze daarna in met een cooling gel, zoals Paskafresh. Hiermee verleng je het koelingsproces.
 6. Door eens in de 2 maanden een kuur Tendiprotec+ te geven. De sterke formule van dit product zorgt voor soepele en elastische pezen en sterke banden en goed herstel na overbelasting.

Peesblessure herstellen

Soms ontkom je er niet aan en heeft je paard toch een peesblessure opgelopen. Dan is het van wezenlijk belang om supplementen en training goed af te stemmen op het stadium waarin de blessure zich bevindt. In deze blog verdelen we de blessure in 3 stadia om je zo inzicht te geven in de herstelmogelijkheden voor je paard. Samen met onze specialisten hebben we een selectie voor jou gemaakt van hoogwaardige producten die wij aanbevelen.

Stadia van de peesblessure

Ontstekingsfase (tendinitis)

Het eerste stadium van een peesblessure bij een paard is de ‘ontstekingsfase’. Je ziet vaak dat het been dan gezwollen is en pijnlijk. Een peesontsteking is het vervolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. In veel gevallen zullen kleine scheurtjes vanzelf herstellen. Maar als er te veel en te vaak scheurtjes ontstaan, dan spreken we over een groter trauma en een ontsteking. In deze periode adviseert de dierenarts vaak volledige rust. Afhankelijk van de ernst van de blessure duurt dit meestal 10-21 dagen.

Vervanging peesweefsel in bindweefsel

Na de ontstekingsfase begint het lichaam weer peesvezels aan te maken. Dit stadium duurt ongeveer 6 weken. Bij een beschadigde pees wordt peesweefsel vervangen door bindweefsel, vaak met een minderwaardig collageen. Dit is minder elastisch waardoor een beschadigde pees altijd gevoelig kan blijven. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het bindweefsel zo gezond en sterk mogelijk is. Naast collageen is zwavel een belangrijke bouwsteen van bindweefsel. De soepelheid van het bindweefsel hangt nauw samen met de kwaliteit van de “zwavelbruggen’. Als er niet voldoende zwavel beschikbaar is, dan kan het lichaam de beschadigde cellen niet herstellen of vervangen.  

Start van de training na een peesblessure

Dit is het stadium waarin je de training weer rustig kunt oppakken. Wanneer precies, hangt sterk af van de ernst van de blessure. In deze fase is het belangrijk om de belasting van de pees constant aan te passen naar aanleiding van het klinische en echografische beeld. Een peesblessure is en een langdurig traject van meerdere maanden omdat peesblessures langzaam genezen. Bij een juiste behandeling kan de herstelde pees dusdanig genezen zodat sportprestaties weer mogelijk zijn. Feit blijft dat de pees minder elastisch is, waardoor de kans op een nieuwe blessure groter is dan bij een paard met gezond peesweefsel. 

Hoe kun jij bijdragen in het herstel van de peesblessure?

 1. Overleg met je dierenarts over de ernst van de blessure en de periode van rust.
 2. Door in de eerste twee maanden de ontsteking en de pijn te onderdrukken met de Equus Silicus (15 dagen) in afwisseling met de Prele (15 dagen) en dit nog een keer te herhalen.
 3. Door de eerste dagen elke dag te koelen met koud water en de pezen daarna in te smeren met de Paskafresh om de koeling te verlengen.
 4. In de eerste dagen is het belangrijk om de zwelling tegen te gaan en de pijn te verminderen. Dit kun je doen door meerdere keren per dag de pezen van je paard in te masseren met Arnicagel.
 5. Een alternatief om de zwelling tegen te gaan is om na het koelen en het drogen van de benen een kleiverpakking aan te brengen. De klei laat je vervolgens vier tot twaalf uur zitten. Daarna spoel je de klei weer af. In Frankrijk wordt de zeeklei Des Iles de Chausey gewonnen die zeer rijk is aan mineralen. De natuurlijke mineralen en sporenelementen in dit product zullen diep in de huid doordringen en beperken de zwelling en de ontsteking van de pezen.
 6. Na 30 dagen is het belangrijk om de pezen te blijven ondersteunen om terugval te voorkomen. Dit doe je eens in de maand een week lang met de Tendiprotec+. Hiermee zorg je dat het aangemaakt bindweefsel zo soepel mogelijk blijft.
 7. Om het herstel te bevorderen kun je naast de supplementen en het medische advies kiezen voor verschillende therapieën. De zogenaamde koudetherapie wordt bij paarden steeds meer gebruikt. Zo zijn de seawalkers op dit principe gebaseerd dat het paard inspanning levert, terwijl de pezen en spieren direct gekoeld worden. Een verdergaande behandelmethode die op koelen is gebaseerd is cryotherapie. Cryotherapie gebeurt op verschillende manieren, waarbij koelen door gas de meest geavanceerde methode is. Mits onder zeer deskundige begeleiding toepast zijn er goede ervaringen bij paarden om tendinitis te voorkomen.

Paardensupplementen.nl en ondersteuning van de pezen.

Heeft jouw paard een peesblessure of wil je dit juist voorkomen? Probeer dan in ieder geval eens de Tendi Protec + van Paskacheval. Wil je meer weten neem dat gerust contact op met ons team van specialisten.

Meer lezen over de ervaringen van anderen? 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op.
Ons team van  specialisten adviseert je graag.