Waar ben je naar op zoek?

Ondersteun de pezen en ligamenten van je paard.

Ondersteun de pezen en ligamenten van je paard.

Voordat je naar de producten gaat adviseer ik je (Suzan) om ook even op de knop LEES MEER hieronder te klikken voor meer informatie over de pezen. TIP en NIET VERGETEN!

Wat is de functie van pezen paard

Om het skelet van je paard te laten bewegen zijn gewrichten nodig en moeten pezen de kracht van de spieren naar de botten overbrengen. Pezen zijn aan het ene uiteinde aan de spier bevestigd en aan het andere uiteinde met het bot vergroeid. Ze zijn samengesteld uit zeer stabiele collageenvezels en zijn omgeven door een beschermend pees-geleidend weefsel.  De functie van pezen is om spieren stevig aan het skelet van je paard te verbinden. De bekendste pezen zijn die in het onderbeen van het paard. Dit zijn de diepe buigpees, oppervlakkige buigpees, de tussenpees en de strekpees.

Wat is de functie van ligamenten paard 

Een ligament is een band van bindweefsel om een gewricht. Deze ligamenten houden de botstructuren bij elkaar. Een pees is dus iets anders: die verbindt een bot aan de spieren. Een ligament is een band van collageen bindweefselvezels die de gewrichten bij elkaar houden. Zonder deze banden zouden de gewrichten van je paard niet goed kunnen functioneren omdat ze ongecontroleerd over elkaar zouden bewegen.

Hoe is een pees opgebouwd?

Pezen zijn opgebouwd uit verschillende gebundelde collageen, trekvaste vezels. Alle structuren in de pees zijn in de lengte geordend. Net zoals de bundels lopen ook de bloedvaten, zenuwen en het lymfestelsel in de lengterichting. Een pees bestaat dus uit bundels en deze bundels bestaan weer uit kleinere bundels. Al deze bundels zijn omgegeven door bindweefsel dat zorgt voor smering en voeding. De onderlinge beweging tussen de (lengte) bundels is essentieel voor de functie van de pees. 

 

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »