Waar ben je naar op zoek?

Check ligament paard | Hoe kan ik ondersteunen?

Blessures aan het check ligament zitten meestal net onder de voorknie. Ze zijn soms lastig te herkennen, omdat paarden pas kreupel lopen als deze blessure heel ernstig is. De binnenkant van het voorbeen kan onder de knie behoorlijk gezwollen raken wanneer er een beschadiging is in het check ligament.

Wat is een check ligament van een paard?

In het onderbeen van het paard vinden we de oppervlakkige buiger, de diepe buiger, het check ligament en de interosseus.

  • De pees die je als eerste ziet aan de achterkant is de oppervlakkige buiger.
  • De diepe buiger loopt voor de oppervlakkige buiger.
  • Het check ligament begint onder de voorknie en komt samen met de diepe buiger halverwege het pijpbeen.
  • De interosseus: aan de achterzijde van het pijpbeen en splitst zich richting de sesambeentjes.

In deze blog richten we ons specifiek op het check ligament.

Wat is de functie van een check ligament van een paard?

Het check ligament kan gezien worden als een band die de diepe buiger ondersteunt. Zoals uitgelegd komt het check ligament halverwege het pijpbeen samen met de diepe buiger. Hij geeft de diepe buiger extra steun en helpt bij het absorberen van schokken. In het voorbeen is het check ligament veel beter ontwikkeld dan in het achterbeen. Bij een klein deel van de paarden is het check ligament zelfs afwezig in het achterbeen. In het voorbeen zorgt het check ligament er namelijk voor dat het paard in rust kan staan zonder dat hier veel spierspanning voor nodig is.

Hoe ontstaat een blessure aan het check ligament van een paard?

Blessures aan pezen en ligamenten ontstaan meestal door overbelasting of door een trauma van buitenaf. Door te lang, te vaak en te zwaar belasten kunnen pezen en ligamenten beschadigen. Er ontstaan kleine scheurtjes in het weefsel die niet voldoende tijd krijgen om te genezen. Hierdoor wordt de trekkracht die ze kunnen verdragen steeds kleiner en er ontstaat een blessure. Blessures aan het check ligament komen vaak voor bij recreatief gereden paarden en bij paarden ouder dan 12 jaar. Blessures aan het check ligament zitten meestal net onder de voorknie. Ze zijn soms lastig te herkennen, omdat paarden pas kreupel lopen als deze blessure heel ernstig is. De binnenkant van het voorbeen kan onder de knie behoorlijk gezwollen raken wanneer er een beschadiging is in het check ligament.

Hoe behandel je een blessure aan het check ligament van een paard?

Een echo kan een duidelijk beeld geven van de ernst van de blessure. Zorg daarom altijd voor een goede diagnose door een specialist. Bij een blessure aan pezen en ligamenten is voldoende rust en gecontroleerde beweging heel belangrijk. Wanneer het ligament weer te zwaar belast wordt, kan het herstel steeds moeilijker en langduriger worden. Meestal wordt aangeraden alleen met het paard te stappen voor een lange periode. Neem altijd voldoende tijd om een ligament en een pees te laten genezen om verdere schade te voorkomen. Koelen kan helpen om de zwelling af te laten nemen door te spoelen met water of voor een langer effect met klei of een cooling gel. Bij een ernstige blessure kan het herstel maanden tot een jaar duren.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Bronnen:
https://www.knhs.nl/media/13495/ps03_sport_peesblessures.pdf
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/peesblessures-peesproblemen-bij-paarden/
https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/78286-blessure-aan-het-checkligament.html
https://www.paardendokters.nl/soorten-peesblessures
https://science-equine.com/nl/artikelen/diagnostische-beeldvorming/kogel-pezen-carpus/ 3555-het-check-ligament-van-de-diepe-buigpees-in-het-achterbeen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »