Waar ben je naar op zoek?

SI gewricht paard | Hoe kan ik klachten herkennen?

Als paarden last hebben van het SI gewricht, is het soms moeilijk te herkennen omdat de klachten ook andere oorzaken kunnen hebben. De symptomen die paarden vaak tonen zijn: staken bij inspanning, verkeerd aanspringen in de galop en moeite met het strekken van de achterhand.

Wat is het SI gewricht van een paard?

Het SI gewricht is een onderdeel van de heup. De afkorting SI staat voor sacro-iliacaal.
Het is de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. In tegenstelling tot veel andere gewrichten bevat het geen kraakbeen of gewrichtsvloeistof (synovia). Het heiligbeen en de bekken worden met elkaar verbonden door een ligament (band). Het SI gewricht is heel belangrijk voor paarden omdat het de krachten vanuit de benen naar het wervelkolom overdraagt. De bewegingen vanuit de achterhand worden allemaal opgevangen door het SI gewricht. Denk hierbij aan de kracht die nodig is om de achterhand aan te trekken en te verzamelen. Belangrijk dus om aandacht te besteden aan dit gewricht omdat het een belangrijke functie heeft.

Welke klachten zie je als een paard last heeft van het SI gewricht?

Als paarden last hebben van het SI gewricht, is het soms moeilijk te herkennen omdat de klachten ook andere oorzaken kunnen hebben. De symptomen die paarden vaak tonen zijn:

  • staken en bokken tijdens inspanning;
  • moeite met de aanleuning;
  • herhaald verkeerd aanspringen in galop;
  • moeite met strekken van de achterhand.

Ook kan het zijn dat een paard het lichaam verkeerd gaat belasten waardoor ook weer andere blessures kunnen ontstaan in de spieren en pezen. Ook kan het andersom dat andere klachten van het bewegingsstelsel juist de oorzaak zijn. Belangrijk om te melden is dat ook merries last kunnen krijgen van het SI gewricht na een geboorte, doordat de ligamenten zijn opgerekt. Probeer dus goed de signalen van je paard op te merken en check je merrie na de geboorte.

Twijfel je? Raadpleeg dan een dierenarts of fysiotherapeut aangezien deze de pijn vaak gemakkelijk herkennen.

Hoe ontstaan problemen aan een SI gewricht bij een paard?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen dit kunnen zorgen voor problemen. De belangrijkste hiervan zijn:

  • trauma: uitglijden of vastliggen in box;
  • geboortetrauma;
  • verkeerde belasting van de rug;
  • een andere blessure;
  • slijtage.

Behandeling van een SI gewricht van een paard

Een SI gewricht kan niet in beeld worden gebracht met een röntgenfoto of MRI. Wel is het belangrijk om een dierenarts en/of een fysiotherapeut je paard te laten nakijken als er een vermoeden is. Belangrijk is dat je paard weer vertrouwen krijgt en het gewricht weer durft te gebruiken. Met medicatie kunnen ontstekingen worden geremd en pijn worden weggenomen. Ook is de bespiering in de bovenlijn van groot belang en kan fysiotherapie uitkomst bieden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »