Waar ben je naar op zoek?

Spieropbouw paard | Maak van je paard een Atleet

Jouw paard heeft moeite om spieren op te bouwen? Dan is het zinvol om deze blog te lezen. Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je meer weten? Je mag mij (Suzan) dagelijks een geheel vrijblijvend berichtje via WhatsApp sturen, 0648566572. De spieropbouw van een paard is belangrijk, het zorgt voor beweging en stabiliteit van een paardenlichaam. Wanneer de spieren beter in vorm zijn kunnen ze meer kracht leveren en houden ze dit ook langer vol. Een goed getrainde spier groeit in spiermassa, kan meer zuurstof opnemen en afvalstoffen beter afvoeren. Kortom een getrainde spier functioneert beter en zorgt voor betere prestaties van je paard. Voor de spieropbouw van je paard is een gebalanceerde training nodig, de juiste voeding kan ondersteunt worden met gespecialiseerde supplementen.

Energie voor de spieren

De juiste voeding is nodig om een energievoorraad voor te spieren aan te leggen. Voor een paard bestaat dit uit kwalitatief hoogwaardig ruwvoer, eventueel aangevuld met de juiste hoeveelheid krachtvoer.

Eiwit is een belangrijke voedingsstof in de opbouw van spieren. Eiwitten bestaan uit essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren krijgt het paard via zijn voeding binnen en zijn belangrijk voor de spieropbouw en het herstel.

De niet-essentiële aminozuren maakt het lichaam zelf aan. Ruwvoer en eventueel krachtvoer zijn normaal een goede bron van energie en eiwitten voor het paard, echter wanneer je je specifiek richt op de spieropbouw van je paard kan dit onvoldoende zijn. Een specifiek eiwit en aminozuren supplement kan je paard dan beter ondersteunen.

Training van spieren

De spieropbouw van het paard vraagt om een balans tussen de juiste intensiteit van trainen en de juiste hoeveelheid rust.

Om spieren te laten ontwikkelen hebben ze een trainingsprikkel nodig. Die trainingsprikkel is zwaar genoeg om de spieren moe te maken tijdens een training, we noemen dit overload.

Dit kan door een langere training, hogere intensiteit, meer herhalingen of een ander trainingstype. Doordat het lichaam zwaarder belast is dan het op dat moment aan kon beschadigen de spieren iets, dit geeft spierpijn.

Om goed te trainen wil je de mate van overload goed doseren, wanneer je veel te zwaar traint beschadigen de spieren te veel en duurt herstel langer.

Na een zware training moet een herstelperiode komen van lichte belasting. De beschadigde spieren kunnen hierin weer herstellen met als gevolg dat ze sterker worden dan voor de zware training. Dit proces waarin de spieren sterker worden noemen we supercompensatie.

Wanneer de spieren teveel herstel tijd krijgen verdwijnt dit effect weer en worden de spieren weer dunner. Is de herstel tijd te kort dan raken de spieren verder beschadigd en raakt het paard overtraind. De balans tussen de juiste intensiteit en hoeveelheid rust is dus heel belangrijk.

De trainingsprikkel moet een vorm van overload hebben, het lichaam moet zwaarder belast worden dan normaal. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een langere duur, hogere intensiteit, meer herhalingen of door het trainingstype (FITT principe) aan te passen.

Door de overload op het lichaam daalt het prestatievermogen van een individu. Een training breekt het lichaam gedeeltelijk af doordat deze tijdelijk boven zijn kunnen heeft moeten presteren. De mate van overload is daarom erg van belang om een optimaal trainingseffect te hebben.

De trainingsprikkel moet een vorm van overload hebben, het lichaam moet zwaarder belast worden dan normaal. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een langere duur, hogere intensiteit, meer herhalingen of door het trainingstype (FITT principe) aan te passen.

Door de overload op het lichaam daalt het prestatievermogen van een individu. Een training breekt het lichaam gedeeltelijk af doordat deze tijdelijk boven zijn kunnen heeft moeten presteren. De mate van overload is daarom erg van belang om een optimaal trainingseffect te hebben.

Boost de spierontwikkeling met Myobuilder

Myobuilder is ontwikkeld om de spieropbouw van het paard een handje te helpen. Om de energie opname uit voeding te bevorderen is carnitine en levende gisten toegevoegd. Carnitine zorgt ervoor dat vetzuren (goede energiebron) in de spiercel komt.

In Myobuilder zitten daarnaast aminozuren en eiwitconcentraat. Aminozuren helpen bij het herstel van de spieren. Het eiwitconcentraat helpt tijdens trainingen bij spieropbouw en vermindert verzuring.

De vitamine E zorgt ervoor dat er in het bloed meer zuurstof wordt afgegeven en herstel sneller verloopt. Bovendien is een betere zuurstofvoorziening ook goed voor organen en andere weefsels.

Aminotop, voor top spieropbouw van je paard

Een ander product om de spierenopbouw van het paard te ondersteunen is Aminotop. Deze bevat essentiële aminozuren om de spieren te ondersteunen in de verwerking van eiwit.

Hierdoor kan het bijdragen aan een vermindering van de vermoeidheid van de spieren. Om de spieren beter te laten ontspannen is tryptofaan, een essentieel aminozuur, toegevoegd.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op.
Ons team van  specialisten adviseert je graag.

 

Bronnen:

Equine Exercise Physiology. David Marlin. (2002). Equine Exercise Physiology. EAN: 9780632055524

https://horseconnect.nl/ word-de-beste-personal-trainer-van-je-paard/

https://www.nhk.nl/artikelen/ zo-wordtblijft-je-paard-superfit/

https://www.paardenarts.nl/kennisbank/ voeding-bij-sport-paarden-met-spierproblemen/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »