Waar ben je naar op zoek?

Krampbeen bij een paard | Oorzaak, Behandeling en Supplement

Jouw paard heeft een krampbeen? Dan is het zinvol om deze blog te lezen. Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je meer weten? Je mag mij (Suzan) dagelijks een geheel vrijblijvend berichtje via WhatsApp sturen, 0648566572. Krampbeen is een neuromusculaire aandoening. Een krampbeen is makkelijk te herkennen aan een aantal dingen. In dit artikel leg ik uit wat kramperigheid is, hoe je het kunt herkennen, wat de oorzaak is en wat je kunt doen tegen een krampbeen. 

Wat is en hoe herken je een krampbeen?

Een krampbeen of kramperigheid is het overdreven hoog optillen van één van de of beide achterbenen. Naast het extreem hoog optillen van het been, zwaait het been daarbij ook zijwaarts naar buiten. De staart wordt daarbij opgetild.

In het Engels noemen we kramperigheid ‘shivering’. Trillen in de achterbenen is namelijk ook een herkenbaar symptoom van een krampbeen. Kramperigheid komt in verschillende gradaties voor, waarbij één of beide benen aangedaan zijn. Ook kan het zijn dat een paard maar 1 symptoom laat zien.

Een krampbeen is niet te genezen

Kramperigheid is niet te genezen, wanneer een paard dit heeft blijft hij dit houden. De eerste signalen dat je paard kramperig is zie je vaak al voor zijn vijfde levensjaar.

Grotere paarden hebben meer kans op het hebben van een krampbeen. Het wordt gezien bij allerlei verschillende paardenrassen. Bij pony’s is een krampbeen heel zeldzaam. Ruinen hebben daarnaast meer kans op het hebben van een krampbeen dan merries.

Krampbeen of hanetred?

Deze aandoeningen lijken op het eerste gezicht vrij veel op elkaar maar zijn toch heel verschillend. Bij beide aandoeningen wordt het achterbeen overdreven hoog opgetild.

Bij een krampbeen worden de symptomen echter alleen gezien bij aangeleerde bewegingen. Denk hierbij aan het vragen van een voetje en het achteruit lopen op commando.

Bij automatische, voorwaartse bewegingen heeft het paard geen last van een krampbeen. Bij hanetred zie je de symptomen juist wel in de voorwaartse bewegingen. Een ander opvallend verschil is dat bij hanetred de staart niet opgetild wordt en ook het trillen niet gezien wordt.

Wat veroorzaakt een krampbeen?

Recente studies laten zien dat paarden met een krampbeen een beschadiging hebben in de hersenen, namelijk in een specifiek gebied van het cerebellum. Dit gebied is verantwoordelijk voor de aansturing van de spieren. Studies vermoeden dat dit beschadigde gebied alleen de langzame, aangeleerde beweging aanstuurt en niet de snelle, natuurlijke gangen.

Kramperigheid valt, omdat het een probleem is in de communicatie tussen hersenen en spieren, onder de neuromusculaire aandoeningen. Hoe de hersenbeschadiging kan ontstaan is tot op heden nog niet bekend.

Waarom tilt het paard zijn krampbeen zo hoog op?

Bij een normaal paard worden zowel de strek- als buigspieren geactiveerd bij het optillen van het achterbeen. Deze twee spierengroepen werken samen om het been geleidelijk en op de juiste hoogte op te tillen.

Bij kramperigheid krijgen de strekspieren te laat een signaal om actief te worden. Hierdoor worden de buigspieren niet meer af geremd en wordt het been overdreven hoog opgetild. Daarnaast hebben de spieren in een krampbeen vaak een hogere spierspanning, zelfs in rust. Hierdoor is de reactie van het optillen extra heftig.

Kramperigheid bij een sportpaard

Voorwaartse bewegingen worden probleemloos uitgevoerd bij een krampbeen. Dit is geen belemmering  voor de sport. Echter kan achterwaarts gaan wel een probleem geven. Paarden met een krampbeen missen de coördinatie die nodig is voor het ritme van achterwaarts gaan. Bij een milde tot zware kramperigheid zal het paard gespannen worden of beginnen te trillen in de achterbenen. De staart gaat hierbij vaak omhoog. Niet elk paard dat last heeft van een krampbeen heeft moeite met achterwaarts gaan. De kramperigheid kan ook geleidelijk erger worden waardoor de symptomen meer zichtbaar worden.

De meeste hinder van kramperigheid zal je vinden bij de hoefverzorging. Voetjes geven kan lastig zijn en het is goed om dit te oefenen met je paard, zodat hij een manier vindt om het been normaal op te tillen. Sommige paarden zijn hierdoor moeilijk te bekappen of te beslaan.

Voorkom stress

Stress verergert de symptomen van kramperigheid. Het paard wil zijn been normaal bewegen, maar doordat de communicatie tussen hersenen en spieren niet goed gaat kan hij dit niet. Dit kan bij het paard een paniekreactie geven, waardoor de spieren nog meer verkrampen. Dit kan bijvoorbeeld ook optreden wanneer het paard achterwaarts de trailer uit moet en dit niet kan.

Ook de hoefverzorging wordt een stuk lastiger bij een gestresst paard. Zorg ervoor dat het paard altijd in rust bekapt wordt. Het kan helpen als het paard tegen een muur aan kan staan, zodat het beter zijn balans kan houden.

Behandelen van een krampbeen

Een echte behandeling is er helaas niet. Voldoende beweging kan helpen om de spierspanning af te laten nemen. De constante spierspanning kan voor het paard ongemak geven. Een supplement kan ondersteunen in het soepel houden van de spieren en het verminderen van eventueel ongemak.

Paskacheval Easy’move

Paskacheval Easy’move is een product wat kan helpen om het paard soepeler te laten bewegen. Dit product is dopingvrij en kan daardoor ook aan wedstrijdpaarden gegeven worden.

Paskacheval Harpagoflex

Paskacheval Harpagoflex is vergelijkbaar met de Easy’move: het is ook een vloeibaar supplement. Ook de harpagoflex bevat moerasspirea en wilg om de spieren te helpen ontspannen. Daarnaast bevat dit product duivelsklauw.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op.
Ons team van  specialisten adviseert je graag.

 

Bronnen
https://www.bitmagazine.nl/welzijn/ kramperigheid-bij-paarden-hoe-zit-dat-nou-eigenlijk/104110/
https://www.bitmagazine.nl/ bit-print/bit-233/hersenbeschadiging-leidt-tot-kramperigheid/86738/
https://cvm.msu.edu/research/ faculty-research/comparative-medical-genetics/valberg-laboratory/information-on-shivers
Valberg SJ, Lewis SS, Shivers JL, Barnes NE, Konczak J, Draper ACE, Armien A. The equine movement disorder “Shivers” is associated with selective cerebellar Purkinje cell axonal degeneration. Vet Path February 24, 2015

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »