Waar ben je naar op zoek?

Magnesium citraat paarden | waarom heeft iedereen het hierover?

Ben jij nieuwsgierig wat Magnesium Citraat voor jouw paard kan betekenen? Magnesium is net als voor mensen onmisbaar voor paarden lichaam. Het is verantwoordelijk om de spieren te laten ontspannen, de overdracht van zenuwprikkels en een bouwstof van de botten. Er zijn meerdere vormen van magnesium. Eén van deze vormen is Magnesium citraat.

Magnesium wordt als los supplement veel gevoerd aan paarden. In het artikel ‘Magnesium voor paarden’ wordt de functie van magnesium uitgebreid besproken. In het onderstaande lees je meer over een specifieke vorm die in de best opneembare supplementen wordt gebruikt, namelijk magnesiumcitraat. 

4 Voordelen van Magnesium citraat voor Paarden

De beste opname

Opname van magnesium vindt plaats in de dunne darm van het paard. Pure magnesium kan niet worden opgenomen door het lichaam. Daarom wordt magnesium gebonden aan een hulpstof. Met deze stof kan het lichaam de magnesium opnemen en uiteindelijk gebruiken. Niet alle hulpstoffen worden even goed door het lichaam opgenomen. In meerdere studies blijkt dat magnesiumcitraat zeer goed wordt opgenomen in het lichaam.

Magnesiumcitraat is een organische, natuurlijke stof. Het is gebonden aan een vet, eiwit of suikermolecuul. Dit wordt beter door het lichaam opgenomen dan een anorganische stof. Anorganische stoffen zijn vaak niet bestand tegen de zure inhoud van de maag van het paard waardoor ze minder goed opgenomen worden.

Veel magnesium in het lichaam

Het percentage magnesium dat opgenomen wordt door het lichaam uit een supplement noemen we elementaire magnesium. Afgezien dat magnesiumcitraat goed wordt opgenomen door het lichaam, bevat het ook 16% elementaire magnesium. Dit, in combinatie met de goede opname, zorgt dat magnesiumcitraat heel effectief werkt.

Andere vormen zoals de anorganische vorm magnesiumoxide hebben een nog hoger percentage magnesium, waardoor ze op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken. Helaas wordt dit veel minder goed opgenomen in het lichaam. Hierdoor belandt uiteindelijk veel minder magnesium in het lichaam dan bij magnesiumcitraat.

Smakelijk

Magnesiumcitraat wordt door de meeste paarden goed gegeten. Andere effectieve magnesium supplementen zoals magnesiumchelaat worden niet altijd even goed gegeten door de paarden. 

 

 

Bronnen
H. F. Hintz, H. F. Schryver. Magnesium Metabolism in the Horse. Journal of Animal Science, Volume 35, Issue 4, October 1972, Pages 755–759

Kappeler et al. (2017). Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide. BMC Nutrition. BMC Nutrition; 2017 Jan 5;:1–12

Ann F Walker, Georgios Marakis, Samantha Christie, Martyn Byng . Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double‐blind study . Magnesium Research. 2003;16(3):183-191.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »