Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Hoeven paard | meest voorkomende problemen

De hoeven dragen het volledige gewicht van jouw paard en hebben een belangrijke functie als schokbrekers. Omdat hoeven heel traag groeien is belangrijk om hoefproblemen serieus te nemen en vroegtijdig actie te ondernemen.

Bij onvoldoende aandacht voor de hoeven van een paard is de kans groot dat de problemen verergeren en door een verkeerde belasting ook andere klachten ontstaan. Het duurt tot een jaar voordat nieuw hoefhoorn helemaal is uitgegroeid en de hele hoefwand is vervangen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Hieronder benoemen we de problemen waar we de meeste vragen over krijgen.

Rotstraal paard behandelen

De straal is een belangrijk onderdeel van de hoef van het paard. Meer over de functie lees je in dit specifieke artikel. Rotstraal ontstaat doordat bacteriën en schimmels de kans krijgen om zich te ontwikkelen in de straalgroeve en/of straalkussen. 

Welke factoren spelen een rol bij de kans op rotstraal?

  1. Erfelijke belasting of natuurlijke aanleg
  2. Slechte verzorging van de hoeven door het niet tijdig bekappen
  3. Nattigheid in de stal of in het land
  4. Onvoldoende beweging

Hoe kun je ondersteunen?
Er zijn verschillende manieren om de conditie hoefstraal te ondersteunen. Verschillende producten reinigen en drogen de straalgroeve van binnenuit.

Brokkelhoeven paard 

Sommige paarden hebben van nature een slechte hoornkwaliteit. Bij brokkelhoeven is dit zichtbaar doordat de laatste centimeters van de hoefwand afbrokkelen of loslaten. Meestal zie je bij brokkelhoeven ook een dunne wand die gevoelig kan zijn bij beweging.

Scheuren in de hoeven

Scheuren ontstaan als de hoornpijpjes uit elkaar splijten. Je hebt twee soorten scheuren, horizontale en verticale scheuren. Oppervlakkige scheuren hoeven niet tot problemen te leiden. Heb je een diepe scheur, dan kan deze doorlopen tot in de hoeflederhuid. Bij een diepe scheur kan het maanden lang duren, omdat het hoorn minder dan 1 cm per maand groeit.

Welke factoren spelen een rol bij scheuren in de hoeven?

  1. Erfelijke belasting of natuurlijke aanleg
  2. Niet op tijd bekappen of slecht beslag
  3. Trauma’s van buitenaf
  4. Steentjes in de hoeven door lopen op een ruwe ondergrond
  5. Langdurige droogte

Zorgen voor evenwichtige groei van de hoeven

Belangrijk is dat een paard voldoende bouwstenen binnenkrijgt die bijdragen aan een evenwichtige groei van de hoornwand. De PASKABIOVIT bevat bouwstoffen zoals zink en koper in chelaatvorm om de verhoorning te ondersteunen.

Eén van de voorwaarden voor een goede ondersteuning van de hoeven is voldoende biotine in het rantsoen. Vooral voor paarden met een slechte hoefkwaliteit of een beschadiging van de hoef is een langdurige ondersteuning (3 tot 6 maanden) echt belangrijk. Daarom is in Paskabiovit een hoge dosering biotine toegevoegd: 2015 mg per kg. De dosering biotine ter ondersteuning van hoeven van het paard komt daarmee neer op 40 mg per dag.

Dagelijks toedienen van biotine ondersteunt een snelle groei van de hoef en verbetert de kwaliteit van de hoornlederheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »