Waar ben je naar op zoek?

Voermanagement Paarden: Maak het verschil!

Het voeren van paarden is simpel en complex tegelijk. Als je regelmatig voert en je aan een vast voerschema houdt blijft het overzichtelijk, ook als meerdere mensen je paard voeren.

Spreiding

Omdat een paard van nature over de hele dag eet is spreiding van het voer erg belangrijk om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Vooral als je paard in de box staat. In de ideale situatie is de hele dag ruwvoer beschikbaar. Waarom? We willen de periode dat er geen doorvoer van de maag naar de darmen is zo kort mogelijk houden. Vooral wanneer paarden op een strooiselbed van houtvezel, vlas of hennep staan, is de nachtperiode essentieel om aandacht aan te besteden.

Als de paarden om b.v. 20:00 uur hun laatste voerbeurt krijgen en om 7:00 uur weer de eerste voerbeurt is de kans groot dat er een periode van 6 a 8 uur is dat het paard niet eet. De zuurgraad in de maag daalt hierdoor. Bij paarden op bovengenoemde soorten strooisel is het dan ook aan te bevelen om zo laat mogelijk op de avond nog een voerbeurt te doen.

Deze situatie is anders als het paard op (schoon) stro staat. Nadat het hooi/kuil op is, zal het paard hier op een gegeven moment gaan knabbelen, zodat er ook in de nachtperiode wel doorgang is. Stro wordt immers ook gekauwd en is bovendien ook een bron van ruwe celstof.

Volgorde ruwvoer en krachtvoer

Als het mogelijk is krijgen paarden voorafgaand aan het krachtvoer eerst hun ruwvoer. Reden is dat de speekselproductie hierdoor wordt gestimuleerd. Twintig minuten kauwen op ruwvoer geeft al tot 2 liter speeksel. Voor het welzijn van de maag is deze volgorde van voeren zeker aan te bevelen.

Gebruik van kaf bij het voeren van krachtvoer

Ook het toevoegen van kaf levert een grote positieve bijdrage aan de vertering en bescherming van de maag. Onder kaf verstaan we hier bijvoorbeeld luzerne of gehakselde grasmix. Omdat het paard het kaf ervaart als erg droog en stengelig, dwing je hem om het voer goed te kauwen. Behalve dat het beter wordt vermalen en zo beter verteert, stimuleer je ook hiermee de speelselproductie weer.

Rantsoen

Ruwvoer

Wisseling van ruwvoer door telkens pakken kuil van andere percelen of snedes te gebruiken geven veel verstoring in de darmen. Ook het afwisselen van hooi en kuil geeft vaak problemen, omdat de hoeveelheid eiwit onder andere erg verschilt. De darmbacteriën kunnen zich hier niet snel genoeg aan aanpassen, wat vaak resulteert in dunne mest en een snel invallend paard.

Krachtvoer

Een paard is van nature niet gewend aan een rantsoen met een hoog aandeel zetmeel en eiwit. Om paarden in de sport of in herstelperiodes goed te ondersteunen is het wel nodig dat je paard deze stoffen binnenkrijgt. Zonder kan een paard lang niet zoveel energie geven en bij een tekort aan eiwitten kunnen spieren zelfs worden afgebroken. Bij krachtvoer is het wel zaak dat je aan een aantal voorwaarden houdt:

  1. geef elke dag een constante hoeveelheid;
  2. spreid de porties zoveel mogelijk over de dag;
  3. geef als mogelijk eerst ruwvoer voordat je krachtvoer geeft;
  4. stem de samenstelling van het krachtvoer af op de trainingsintensiteit, de sportdiscipline waarin je paard wordt uitgebracht, de leeftijd en het karakter van je paard.

Houd altijd vast aan het principe dat het krachtvoer ondersteunend moet zijn aan het ruwvoer. Bezuinig dan ook nooit op de kwaliteit ruwvoer; schimmelvrij en liefst zo stengelig mogelijk. Of je nu kiest voor kuil, hooi of geconditioneerde grasmix. Qua hoeveelheid is het goed om uit te gaan van een minimale hoeveelheid van 1-1,5% tot maximaal 3% droog hooi ten opzichte van het gewicht van het paard. Omdat het gehalte droge stof in kuil natuurlijk veel lager is betekent dit wel  houdt in dat wanneer je kuil voert met een hoog vochtpercentage tot bijna 2 keer zoveel gevoerd wordt.

Vaste hoeveelheden krachtvoer

Veel paardenliefhebbers die hun paard uitbrengen in de sport laten de hoeveelheid krachtvoer afhangen van de inspanning. Een vast rantsoen over de hele week heeft de voorkeur boven een wisselende hoeveelheid en samenstelling van het krachtvoer. Het spijsverteringssysteem heeft namelijk moeite om zich aan te passen als elke dag een totaal andere hoeveelheid krachtvoer wordt gevoerd.

Water

Net als ruwvoer heeft een paard over de hele dag verspreid behoefte aan water. Het vocht is essentieel voor het spijsverteringsproces, afvoer van afvalstoffen en voor het functioneren van verschillende organen.

De hoeveelheid water die een paard nodig heeft is afhankelijk van de temperatuur, het soort voer en de inspanning. Per dag drinkt een volwassen paard tussen de 30 en 60 liter.

Weten waarom?

Krachtvoer wordt vaak geassocieerd met zetmeel (haver) voor snelle energie. Krachtvoer kan ook vetten bevatten die hun energie langzamer afgeven.

  • onthoud dat een paard z’n ruwvoer 3 keer vaker kauwt en 4 keer langer dan krachtvoer, waardoor het krachtvoer minder goed vermalen wordt. Belangrijker is bij het kauwen van krachtvoer minder speeksel wordt aangemaakt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »