Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Hebben Haflingers en IJslanders extra mineralen of vitamines nodig?

Elk paard heeft voldoende vitamines, mineralen nodig om gezond te blijven. Afhankelijk van het basisrantsoen, erfelijke aanleg aanvulling nodig. Dit kan op verschillende manieren: door krachtvoer, door enkelvoudige supplementen of multi-vitamine-mineralenpreparaten.

Krachtvoer is voor veel Haflingers en IJslanders nauwelijks nodig of zelfs ongewenst om te voeren, als het rijk is aan eiwit en/of melasse. Daarmee zijn ze in het aanbod van vitamines en mineralen afhankelijk van het ruwvoer en eventuele aanvullingen. Het voordeel van multi-vitamine-mineralenmixen is dat je zeker weet dat de benodigde bouwstoffen in een vaste verhouding worden gevoerd. De dosering bepaalt alleen hoeveel jouw paard elke dag binnenkrijgt.

Is een aanvulling voor elk paard nodig? Dat hangt ervan vanaf in hoeverre de benodigde ingrediënten al aanwezig zijn in het ruwvoer en in het krachtvoer. Aanvulling met een preparaat is essentieel voor paarden die dagelijks op een lage dosering krachtvoer staan, intensief worden getraind of in een herstelfase zitten. Ook drachtige merries hebben behoefte aan een specifiek mineralenpreparaat om het veulen gestaag te laten groeien en zelf voldoende reserves te behouden.

De preparaten zijn er in verschillende soorten; in vloeibare vorm, pasta’s en brokjes. Behalve aanvulling van vitamines en mineralen bevorderen de preparaten soms ook de spijsvertering, de maaggezondheid of beschermen ze tegen gifstoffen.

Meestal bepalen de ingrediënten de vorm

Elk preparaat heeft zo z’n specialiteit. Die bepaalt vaak ook de vorm. Zo zijn veel vitamines het beste te bewaren in vloeibare vorm, terwijl veel ingrediënten die de darmgezondheid bevorderen vaak alleen te gebruiken als brokjes of poeder.

Paskacheval heeft verschillende vitamine-mineralenpreparaten in de productlijn die zeer geschikt zijn voor sobere rassen

Paskamine: ideaal voor paarden die nauwelijks krachtvoer krijgen

Een uitdaging bij sobere rassen of koudbloeden is om het rantsoen compleet te krijgen zonder of met zo min mogelijk krachtvoer. Haflingers, fjorden en IJslanders hebben weinig (snelle) energiebronnen nodig, maar krijgen vaak onvoldoende sporenelementen en vitamines binnen met het ruwvoer. Een aanvulling door een preparaat biedt dan uitkomst, omdat de hoeveelheid toegediend zetmeel of suikers zo geminimaliseerd kan blijven. Paskamine bevat de essentiele bouwstoffen en aanvullende ingrediënten zoals probiotica. Daarmee wordt de spijsvertering van koudbloedrassen ondersteund. 

Lees meer

Paskatonic: ondersteuning van de leverfunctie

Paskatonic is een specifieke aanvulling die erop is gericht om het hepatisch stelsel te ondersteunen (leverfunctie) en de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren. Bij sportpaarden helpt Paskatonic dus om het zuurstoftransport in het bloed te verbeteren, waardoor de paardenbetere prestaties kunnen leveren  en het uithoudingsvermogen toeneemt.

Lees meer

Algua Digest: ter ondersteuning van lever en nieren

Algua Digest is een vloeibaar dieetvoeder dat elke 2 of 3 maanden 10 dagen wordt toegediend. Specifiek bevelen we deze aan bij koudbloedrassen:

  1. Na een behandeling met antibiotica (denk ook aan spuiten bij peesblessures!) of na een blessure of operatie.
  2. Bij paarden ouder dan 15  jaar.
  3. In de wisseling van de seizoenen van de winter naar het voorjaar en van de zomer naar het najaar.
  4. Na hoefbevangenheid.

Lees meer

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »