Waar ben je naar op zoek?

Hengstige Merrie? Wat kun je er tegen doen? + Hormonale disbalans

Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen. Bij de ene merrie is dit duidelijk terug te zien in de gedragingen en bij de andere merrie merkt de verzorger of eigenaar er nagenoeg niets van. Cycle O’calm helpt de merrie door die hormoonhuishouding heen. In dit plantaardige middel zitten plantenextracten die de merrie ten tijde van stress kalmeren en gevoeligheid op de buik verminderen.

Wat is Hengstigheid?

De vruchtbare periode, de hengstigheid, van merries wordt naast de omgevingstemperatuur zeer beïnvloed door het aantal lichturen per dag. Hoe langer de dagen worden, hoe meer de cyclus van het paard op gang komt.

De oestrogeen die in de lente geproduceerd wordt, zorgt ervoor dat het lichaam van de merrie toe is aan een dekking van een hengst. Echter, de hormoonhuishouding kan door onbedoeld toedoen van de mens verstoord worden. Een donkere stal zorgt ervoor dat de cyclus later op gang komt waardoor er vruchtbaarheidsproblemen kunnen ontstaan. In een stal waar tot ’s avonds laat licht brandt, komt de cyclus juist eerder op gang. De afgifte van melatonine wordt verstoord en de cyclus kan verschuiven naar de winterperiode.

Hoe herken je normale hengstigheid?

Niet iedere merrie is op dezelfde manier hengstig. Vooral wanneer ze er niet veel last van heeft, zal je het als verzorger niet gauw merken. Toch zijn er symptomen waaraan je kunt zien dat een merrie hengstig is. Ze urineert meer dan normaal waarvan de kleur donkergeel en troebel is. Daarnaast opent en sluit haar vulva onrustig wanneer je haar staart optilt. Dit noem je blitsen.

Ook zie je dat ze wat zenuwachtig kan reageren. Veel trekken met het hoofd, onrustige draf of galop en met geheven hoofd lopen. Als ze een ruin of hengst ziet zal ze gaan hinniken om zijn aandacht te trekken. De merrie wil in deze periode gedekt worden. Wanneer zij gedekt is met goed resultaat, zal ze zelf aangeven niet meer gedekt te willen worden. Haar lichaam geeft aan de dracht te accepteren.

Hormonale verstoring

Regelmatig komt het voor dat er tijdens de hengstigheid een disbalans in de hormonale huishouding ontstaat. Deze verstoring is terug te zien in verandering van gedrag van de merrie. Sommige merries kunnen er flink last van hebben en zitten zichzelf dan behoorlijk de weg. Bovendien kan het de verzorger of eigenaar tot wanhoop drijven. Kenmerken van problemen rondom de hengstigheid:

  1. De merrie wil niet bereden worden
  2. Ze is moeilijk hanteerbaar
  3. Vertoont agressief gedrag naar andere paarden en haar verzorger/berijder
  4. Veel hinniken
  5. Onrust en stress in haar lijf
  6. Gevoelige buik
  7. Slecht eten, zichtbaar magerder worden

Bovenstaande symptomen kunnen in meer of mindere mate voorkomen. Dit is per merrie verschillend. Het is dan duidelijk dat ze niet goed weet om te gaan met haar verstoorde hormoonhuishouding.

Wat te doen bij hormonale disbalans?

Je zou als eigenaar of verzorger ervoor kunnen kiezen je paard te laten onderzoeken. Naast hormonale disbalans kan overdreven hengstigheid ook veroorzaakt worden door een cyste of tumor. Om dat uit te sluiten is een thermografisch onderzoek een optie. Middels het maken van beelden met een warmtecamera kan duidelijk worden waar een chronische pijnklacht, dat stress veroorzaakt, vandaan komt.

Een andere optie is de hormonen van de merrie weer in balans te brengen. Deze disbalans kan veroorzaakt worden door stress. Verkeerde huisvesting, verkeerde voeding, te veel training of een chronische ziekte kan leiden tot stress bij de merrie. De adrenaline stijgt en het hormoon cortisol wordt opgenomen in het bloed. Wanneer dit langdurig gebeurt wordt bij merries de balans in het hormoonsysteem verstoord. De oestrogeen stijgt en zo ontstaat overdreven hengstigheid. De hormoonhuishouding terug in balans brengen zal zorgen voor rust en kalmte bij de merrie.

Een voedingssupplement als Cycle O’Calm helpt de balans in evenwicht te houden. Dit supplement mag iedere dag gegeven worden of alleen wanneer ze hengstig is. De plantenextracten zorgen ervoor dat haar stresslevel laag blijft zodat ze minder onrustig is en minder zal hinniken. Daarnaast is haar buik niet meer zo gevoelig en zal ze beter hanteerbaar zijn en plezierig te berijden.

 

Wat kun je verder nog voor de merrie doen?

Zorg er als verzorger of eigenaar voor dat er voldoende natuurlijk licht in de stal aanwezig is. Laat in dat geval de lampen niet tot ’s avonds laat aan. De merrie krijgt nu de kans om een natuurlijke cyclus op te bouwen. Laat haar maar lekker in de wei lopen overdag, dit zorgt voor afleiding en ze kan haar onrust een beetje kwijt.

Paardensupplementen.nl en Cycle O’calm

Is jouw merrie hengstig of wil je voorkomen dat ze problemen ervaart tijdens de hengstigheid? Probeer dan eens Cycle O’calm. Wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts. Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten adviseert je graag.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »