Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

De geboorte van een veulen | Help je veulen aan een goede start

Wist jij dat veulens bij de geboorte van nature geen functionerend immuunsysteem hebben en geen darmflora in de darmen aanwezig zijn? Daarom is het van levensbelang dat een veulen biest drinkt, het liefst binnen 2 uur na de geboorte.

Waarom is een veulen afhankelijk van (kunstmatige) biest?

Om het immuunsysteem van het veulen te ontwikkelen en de spijsvertering op te starten. Omdat de natuur een steriele omgeving tegenwerkt, is het essentieel dat veulens eerst de goede darmflora binnenkrijgen, voordat pathogene flora (ziekteverwekkers) de kans krijgen en zich in de darmen ontwikkelen. 

Voorbereiding op de geboorte van het veulen

De geboorte van veulens is een zeer belangrijke gebeurtenis voor elke paardenfokker. Dit is het moment van de waarheid, waar ze het resultaat ontdekken van de keuze van 11 maanden daarvoor. De combinatie van dekhengst en merrie. Daarom vraagt de eerste dag na de geboorte van het veulen een gedegen voorbereiding en een nauwgezette controle. Allemaal voor het welzijn van zowel de fokmerrie als een gezond en sterk veulen.

Hou de box of stal schoon

Het is belangrijk om de box of stal waar de merrie gaat bevallen van het veulen goed schoon te houden. Het strooiselbed - bestaande uit houtkrul of stro - moet regelmatig worden ververst om optimale omstandigheden te garanderen. Hiermee rem je de ontwikkeling van pathogenen (biologisch ziekteverwekkers) die uit de uitwerpselen ontstaan. Daarnaast voorkom je dat ammoniak uitwasemt uit de urine. De schadelijke effecten van ammoniak worden vaak onderschat.

De eerste uren na de geboorte van een veulen

Grafiek Het vermogen waarin de darmen van het veulen de antistoffen kunnen opnemen en de concentratie antistoffen in de biest in uren na de geboorte.Veulens worden geboren zonder goed functionerend immuunsysteem. Om er zeker van te zijn dat ze een functionerend immuunsysteem ontwikkelen, moet het veulen zo snel mogelijk colostrum / biest binnenkrijgen. De eerste weken bouwt het veulen zijn immuunsysteem op. Via de merriemelk krijgt het veulen veel Immunoglobulinen (IG (anti-stoffen)) binnen, waarmee het zelf een steeds grotere concentratie antistoffen in het bloed krijgt, zie de bovenste grafiek.

Vooral op de dag van de geboorte is van levensbelang dat het veulen genoeg biest en daardoor IG binnen krijgt. Na 24 uur dringen de IG uit de biest niet meer door tot in de darmen, zie de onderste grafiek. Dit komt doordat de biest bestaat uit grote eiwitketens die alleen in de eerste uren nog door de darmwand kunnen worden opgenomen. Daarom is het cruciaal dat het veulen voldoende biest van goede kwaliteit binnen krijgt kort na de geboorte (minimaal 1 liter binnen 6 uur na de geboorte in een concentratie van tenminste 60 gram IG/liter). 

Ter aanvulling van de natuurlijke biest van de merrie kun je het veulen een preparaat geven dat ook colostrum en stoffen bevat die de darmwerking helpen op te starten.

PASKA'IMUFLOR is zo'n product dat je als een pasta bij het veulen toedient. Bereid je goed voor op een goede start van je veulen met het Paskacheval Foal Pack.

 

 

Verklarende woordenlijst

Biest: de eerste melk die een merrie geeft nadat het veulen is geboren. Biest is dikker en geler dan melk. Behalve dat de biest zeer goede eiwitten bevat die weer uit immunoglobulinen bestaan bevat het meer vetten dan normale merriemelk.

Colostrum: Biest

Dracht/draagtijd paard: De zwangerschap bij paarden duurt in theorie 11 maanden. In de praktijk worden veulens zo’n 320 tot 360 dagen na bevruchting geboren.  In 80% van de gevallen bevallen merries ’s nachts van hun veulen.

Immunoglobulinen: alternatief voor antistoffen of antilichamen. Immunoglobulinen zijn eiwitten die door mensen en dieren worden geproduceerd als reactie op antigenen. Antigenen zijn lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Doordat de antilichamen zich aan de lichaamsvreemde stoffen binden, kunnen deze onschadelijk worden gemaakt en uit het lichaam worden afgevoerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »