Waar ben je naar op zoek?

Peesschedeontsteking paard | Herkennen en voorkomen

Peesblessures kunnen veel impact hebben in de toekomst van het (sport)paard. Om blessures te voorkomen moet er goed gekeken worden naar de belasting van het paard. Een van de blessures die vaak voor komt is een peesschedeontsteking. Peesschedeontstekingen kunnen relatief onschuldig zijn, maar ook zeer ernstig. Tijdig herkennen is dus heel belangrijk om erger te voorkomen.

Peesblessures kunnen veel impact hebben in de toekomst van het (sport)paard. Om blessures te voorkomen moet er goed gekeken worden naar de belasting van het paard. Een van de blessures die vaak voor komt is een peesschedeontsteking. Peesschedeontstekingen kunnen relatief onschuldig zijn, maar ook zeer ernstig. Tijdig herkennen is dus heel belangrijk om erger te voorkomen.

Wat is een peesschede?

Pezen zijn zeer belangrijk in het bewegingsmechanisme van het paard. De spieren zijn met pezen verbonden aan de botten. Pezen bestaan uit bindweefsel en zijn heel sterk. Zo kan de kracht van een spier zo goed mogelijk worden overgedragen naar het skelet. Om de pezen waar veel kracht op komt extra te beschermen is de pees omhult met een peesschede. De peesschede bestaat uit een binnenwand en een buitenwand. De binnenwand zit verbonden aan de pees en de buitenwand aan het omringende weefsel.

Tussen de twee wanden zit een soort smeermiddel genaamd synovium. Hierdoor kunnen de wanden ten opzichte van elkaar makkelijk bewegen. De druk en wrijving op de pees wordt hierdoor verminderd en is beter in staat om de grote krachten van de spieren over te brengen naar het bot. Om de pezen dichtbij het bot te houden zitten er om de peesschede ringbanden.

Pezen waar extreem veel kracht op uitgeoefend wordt zien we vooral in de benen van het paard. De belangrijkste peesschedes in de benen van het paard zijn de carpaalschede aan de achterzijde van de voorknie, de tarsaalschede aan de achterzijde van het spronggewricht en de sesamschede aan de achterzijde van de kogels. Deze pezen zijn ook het meest gevoelig voor een peesschedeontsteking.

Peesschedeontsteking bij het paard

Wanneer er teveel belasting is op de pees en de druk in de peesschede te hoog wordt, kan er uiteindelijk een ontsteking ontstaan tussen het binnen en buitenblad. Dit is bekend als een peesschedeontsteking of tenosynovitis. Meestal wordt een peesschedeontsteking veroorzaakt door overbelasting, maar ook een trauma van buitenaf kan een ontsteking in de peesschede veroorzaken.

Symptomen van een peesschedeontsteking

De symptomen verschillen afhankelijk van de ernst van de ontsteking. In het begin zie je een lichte overvulling van de pees. Dit is zacht en makkelijk in te drukken. Op de achterbenen ontstaan dan windgallen. Meestal heeft het paard hier geen hinder van, hij reageert niet op een buigproef en is meestal niet kreupel.

In een tweede stadium wordt de zwelling hard. Het paard heeft nu een grotere kans op kreupelheid. In het laatste stadium is de wand van de peesschede en de ringbanden sterk verdikt. In deze fase neemt de hoeveelheid synovium in de peesschede af. Er ontstaat een vergroeiing tussen de pees en de peesschede. Dit is meestal wel pijnlijk voor het paard en hij zal dan ook kreupel zijn.

Wat kun je doen bij een peesschedeontsteking?

Tijdig herkennen van een peesschedeontsteking kan verdere schade beperken. Wanneer het paard plotseling een zwelling krijgt rondom de pees en dit niet afneemt is het aan te raden om een echo te laten maken door de dierenarts. Daarnaast is goed koelen effectief om de ontsteking te laten af nemen. Koel nooit langer dan 15 minuten, zodat de doorbloeding niet teveel afneemt.

De belasting van het paard moet worden aangepast, afhankelijk van de ernst van de blessure. De peesschedeontsteking wordt meestal veroorzaakt door een te hoge belasting. Door het paard licht te belasten krijgt de peesschede de tijd om te kunnen herstellen. Wanneer de belasting niet wordt aangepast kan dit leiden tot ernstigere peesblessures.

Denk hierbij ook altijd aan een goede opwarming en cooling down in je training. Zorg daarnaast ook voor een goede bodem. Ongelijke, te harde of te zachte bodems kunnen een extra belasting geven op de pezen. Wanneer je zelf niet prettig loopt op een bodem, zal je paard dit waarschijnlijk ook niet doen. Tot slot is een goede hoefsmid essentieel, zorg voor een correcte stand van de hoeven zodat de pezen niet onnodig belast worden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Bronnen:

https://www.dehoefslag.nl/tag/peesschedeontsteking
https://www.bewegenzonderpijn.com/peesblessures-paard-behandelen/
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/peesblessures-peesproblemen-bij-paarden/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »