Waar ben je naar op zoek?

10 tips over paarden in de winter voeren

Gedurende de lange, donkere winterdagen staan onze paarden meer op stal en is weidegang vaak beperkt of niet mogelijk. Bovendien heeft het gras wat de paarden grazen in de winter weinig tot geen voedingswaarde. Elk paard is anders; de juiste balans vinden om je paard in een goede conditie, gezond en blij te houden kan met name in de winter een uitdaging zijn.

10 tips over paarden in de winter voeren

1.Voer genoeg vezels

Voer genoeg vezels. Vezels zijn altijd de basis van het dieet van elk paard. Ten minste 60% van het dieet van een paard moet bestaan uit vezels, of jouw paard nu veel of weinig traint en of je nu weinig of veel krachtvoer geeft.

2.Toegang tot genoeg ruwvoer

Toegang tot genoeg ruwvoer. Paarden hebben een bepaalde hoeveelheid vezels uit ruwvoer nodig als voeding voor de micro-organismen in de blinde darm en de dikke darm. Ook heeft het paard van nature behoefte om te kauwen; genoeg ruwvoer voorkomt daardoor verveling wanneer het paard lang op stal staat.

3.Zorg voor ruwvoer van hoge kwaliteit

Haal het ruwvoer van een betrouwbare bron om mycotoxine vergiftiging te voorkomen. Mycotoxinen zijn giftige chemicaliën die vrij komen in bepaalde condities door de groei van schimmel op groeiend, geoogst of opgeslagen graan. Dieren worden vervolgens aan deze mycotoxinen blootgesteld door besmet voer. Meer lezen wat je tegen schadelijke effecten kunt doen? Kijk dan eens bij Forage Guard: de mycotoxinebinder speciaal voor paarden.

4.Voer afhankelijk van conditie en hoeveelheid werk

Voer afhankelijk van conditie en hoeveelheid werk. Als je paard ook in de winter intensief werk doet of moeite heeft om op gewicht te blijven heeft hij extra calorieën nodig. Als dit niet het geval is; verminder zijn rantsoen dan naar behoren. Onnodig overmatig voeren zal alleen leiden tot een gewichtstoename.

5.Alternatieve vezelbron voor senioren

Overweeg een alternatieve vezelbron voor senioren. Eén van de grootste factoren op de lichaamsconditie van een ouder paard of pony is een verslechterend gebit. Dit maakt het steeds moeilijker om de lange stengels ruwvoer te kauwen. Overweeg daarom andere bronnen van vezels zoals zemelen of high fiber pellets die geweekt gevoerd kunnen worden.

6.Geef je paard vitaminen en mineralen

Zorg dat je paard genoeg vitaminen en mineralen in de juiste verhouding binnen krijgt. Sommige paarden redden het in de winter prima op ruwvoer alleen. Echter krijgen ze misschien niet genoeg vitaminen en mineralen binnen. Om het dieet te balanceren kun je vitaminen en mineralen toevoegen aan een kleine hoeveelheid krachtvoer.

7.Kleine porties 

Zorg voor veel kleine porties voer verspreid over de dag. Paarden kunnen alleen een kleine hoeveelheid zetmeel per keer verteren. De kleine maag heeft ook moeite om grote porties voer goed te verteren. Te veel zetmeel in de darmen, kan leiden tot een zuur milieu in de darmen.

8.Nieuw voer geleidelijk introduceren

Introduceer nieuw voer geleidelijk. Elke verandering in het dieet moet geleidelijk gemaakt worden om verstoringen in de spijsvertering te voorkomen. Dit geldt ook voor een nieuwe partij hooi of voordrooggras van een ander perceel of andere snede. Mix de nieuwe partij ruwvoer met het oude gedurende een paar dagen.

9.Centrale verwarming voor paarden

Centrale verwarming voor paarden. Het spijsverteringssysteem van een paard is zijn eigen centrale verwarming gevoed door de vezels. Het verteren van vezels in de darmen houdt het paard van binnenuit warm. Daarom is het voeren van voldoende ruwvoer extra belangrijk in de wintermaanden.

10.Gistculturen in het dieet

Zorg voor gistculturen in het dieet. Gist culturen kunnen verzuring van de darmen tegen gaan door optimale omstandigheden te creëren voor goede bacteriën om te groeien. Hierdoor verbetert de vertering en worden voedingsstoffen beter opgenomen.

Het Lifeforce-assortiment van natuurlijke, dagelijkse spijsverteringssupplementen van Alltech is geschikt voor paarden in elke levensfase, van fokdieren tot recreatief gereden paarden en sportpaarden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »