Waar ben je naar op zoek?

De cyclus van een merrie

Als je een merrie hebt of hebt gehad zul je er vast bekend mee zijn: de vruchtbare periodes. Elk jaar, als de dagen weer wat langer worden in het voorjaar komt de oestrusperiode van de merrie op gang. In die periode, die we hengstigheid noemen, verandert het temperament en gedrag van sommige merries zeer heftig.

Hoe ziet de cyclus van een merrie eruit?

De hengstige periode van een merrie komt overeen met de ovariële activiteit, ofwel de activiteit van de eierstokken. Bij de meeste merries herhaalt de cyclus zich van april tot oktober, waarbij de cyclus zo’n 21 dagen duurt. Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo’n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo’n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig.

De meeste merries krijgen hun eerste cyclus op een leeftijd van 15 tot 18 maanden. Elk jaar herhaalt de cyclus zich weer tijdens dekseizoen van april tot oktober.

Hoe herken ik dat een merrie in haar cyclus zit?

De periode na de eisprong die zo’n twee weken duurt gaat vaak ongemerkt voorbij. De week ervoor vertoont de merrie vaak hengstig gedrag: gedragsverandering en soms geïrriteerd. Als ze willig is en de hengst accepteert kan ze verschillende tekenen vertonen die aangeven hoe willig ze is: omhooggetrokken staart, veel en harde stralen urine laten lopen (vandaar de term pismerrie), het knipogen van de vulva en soms gegil. Deze tekenen gaan soms samen met agressie, stress, onrustig gedrag, overgevoelig op de buik rond de nieren en op de rug. Vaak maakt het niet uit of de merrie in de stal staat, in de wei of wordt gereden.

Hoe kan ik het gedrag van mijn merrie wat verzachten?

Om je merrie te helpen zich wat beter te laten voelen kun je een supplement geven. Continue in het hele dekseizoen of alleen in de week als ze zeer hengstig is. Producten op basis van kruiden die minder stressgevoelig maken zijn erg populair.

De hengstigheid is een natuurlijk fenomeen bij vruchtbare merries, maar elk dier laat verschillende (mate van) symptomen zien. Bij sommige merries merk je het bijna niet, terwijl andere alle beschreven symptomen laten zien. Om ze het beste te ondersteunen is het belangrijk ze zorgvuldig te observeren en ze op de juiste manier te ondersteunen.

Cycle ‘o Calm van Paskacheval is een vloeibaar aanvullend dieetvoeder dat rijk is aan plantextracten en speciaal is ontwikkeld om het welzijn van lastige merries te verbeteren; zowel onder het zadel als de rest van de dag.

Meer lezen over hengstigheid?

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »