Waar ben je naar op zoek?

Wat te doen tegen mestwater paard

Wanneer paarden last hebben van mestwater komt dit doordat er meer vocht in de mest zit. Paarden hebben een hoge doorstroomsnelheid van de voedselbrij in de darmen. Er is dus maar weinig tijd om voedsel te verteren. Om voedsel te verteren moeten er voldoende gezonde bacteriën, enzymen en gisten in de dikke darm aanwezig zijn.

Wanneer de vertering niet optimaal is kunnen voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Voedingsstoffen blijven dan achter in de darm en water kan niet worden opgenomen uit de darm. We zien bij deze paarden vieze billen door mestwater.

Hoe merk je mestwater bij paarden op?

Paarden hebben vaak vieze billen en benen. Ook laten paarden vaak veel scheten. Een eerste signaal is vaak dat paarden wisselende mest hebben. De ene keer is dit vast en de andere keer wat dunner. Let dus goed op deze signalen. 

Wat is de de oorzaak van mestwater bij mijn paard?

Er zijn veel oorzaken te noemen voor mestwater bij paarden. Hieronder zetten we de meest voorkomende op een rijtje. 

  • Wormen 

  • Zand 

  • Slechte kwaliteit ruwvoer 

  • Verstoring in de darmen 

Wat kan ik direct doen?

Ten eerste is het belangrijk om uit te sluiten dat je paard wormen heeft. Ons advies is dan ook om regelmatig de mest te laten onderzoeken op wormen. 

Daarnaast is komt het ook vaak voor dat paarden zand in de darmen hebben. Vooral als het gras al wat korter is en paarden in een paddock staan. Daarom is het verstandig om met regelmaat preventief een zandkuur te geven. 

Ruwvoer is de basis van een goed rantsoen. Zorg dus altijd voor een goede kwaliteit ruwvoer. 

Is er geen sprake van wormen, zand in de darmen en is je ruwvoer van een juiste kwaliteit dan is er vaak een verstoring in de darmen. Hieronder leggen we uit wat je kunt doen.

Supplementen die wij aanraden bij mestwater/dunne mest

Eerst is het belangrijk om de algehele darmflora van je paard te ondersteunen. Hiervoor adviseren wij de Lifeforce. Dit product heeft een wetenschappelijke onderbouwing en bevat levende gisten: Saccharomyces Cerevisiae in de vorm van Yea Sacc. Deze gist heeft een gunstig effect in de vertering van voeding. De precieze werkwijze blijft nog onbekend maar het effect is in verschillende studies beschreven.

Uit onderzoek van Agazzi et Al (‘Effect of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) administration on apparent digestibility of horses, 2009’) bleek dat de vertering van vezels verbeterd bij het gebruik. Maar ook in een onderzoek uit 2020 van Garber et Al (The effect of supplementing pony diets with yeast on 2. The faecal microbiome, 2020’) blijkt dat door de toevoeging van Yea Sacc, de samenstelling van de bacteriën in de darm positief verandert.

We raden Black Balance speciaal aan voor paarden met mestwater en/of dunne ontlasting. Het vloeibare voedingssupplement bevat humuszuren en fulvozuur. De volgende positieve effecten van deze stoffen zijn bekend:

  • Zuivering van de darm

  • Ondersteunt en verlicht buikorganen

  • Bevordert de maagdarmconditie door regulering van de zuurgraad van de maag

  • Bevordert de opname van voedingsstoffen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »