Waar ben je naar op zoek?

Prebiotica: de hulptroepen in de darmen van jouw paard

Prebiotica ondersteunen de goede darmbacterieën op verschillende manieren. Prebiotica hebben zelf geen voedingswaarde, maar helpen de groei en activiteit van de bacteriën die van nature in de blinde en de dikke darm van het paard leven. Op die manier kunnen ze de gezondheid van paarden ondersteunen.

Door verschillende technologieën zijn op moleculair niveau vaak gisten gebruikt die elk een specifieke eigenschap hebben. We lezen vaak over termen zoals MOS en FOS, inuline en immunoglobinen (iG). Hoe verhouden ze zich tot elkaar en welke functie hebben ze in de spijsvertering?

We leggen het uit aan de hand van een gistcel. In het artikel Probiotica voor paarden | gisten en bacteriën staat uitgelegd dat een gistcel een celkern en een celwand heeft. Waar bij probiotica zoals Sacchomyces cerevisae 1026 de hele gistcel wordt gebruikt, wordt bij prebiotica een onderdeel van de gistcel gebruikt. Bedrijven zoals Alltech en Skotan hebben speciale technieken om dit te splitsen.

Celwand MOS verhoogt de weerstand tegen ongunstige darmbacteriën

In de buitenkant van de wand van de gistcel bevinden zich mannan-oligosacchariden, afgekort MOS. Die term kom je vaker tegen. De mooie eigenschap is dat ze de natuurlijke weerstand in de darmen tegen ongunstige micro-organismen (pathogenen) in de darmen kunnen verhogen. Dit verhoogt de weerstand van de darmflora en draagt bij aan een sterker immuunsysteem.

Het helpt niet alleen volwassen paarden, maar is het ook essentieel voor pasgeboren veulens die met een ‘steriele’ darminhoud worden geboren. Het effect van MOS laat zich in diverse studies zien in hogere waarden Immunoglobinen (IG) in de biest wat een goede start aan het veulen geeft, maar ook kan helpen in de periode van het afspenen.

Paardenbloem en artisjok: bron van inuline

FOS staat voor fructo-oligosacchariden. Ze zijn anders dan MOS. fructo-oligosacchariden zijn koolhydraten; lange suikerketens die verschillende effecten hebben op de spijsvertering. Ze komen voor in diverse groenten en fruit. Een bron van fructo-oligosacchariden die wordt gebruikt als bron van inuline voor paarden is Cichoreiwortel. Ook paardenbloem en artisjok zijn rijk aan FOS. Het effect van FOS op de spijsvertering is dat ze de vermenigvuldiging van bifidusbacteriën bevorderen.

Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid

Nu je weet dat prebiotica de werking van de goede darmbacteriën ondersteunen zul je begrijpen dat te veel gegeven prebiotica een negatief effect kunnen hebben. De fermentatie in de dikke darm kan te snel gaan, waardoor er te veel gassen worden geproduceerd.

Psyllium

Tot slot gaan we in op een voedermiddel dat niet altijd wordt gezien als prebioticum. Psyllium of vlozaad staat bekend als het middel dat je geeft om zand uit de darmen af te drijven. Ook psyllium wordt gerekend onder prebiotica: het uitzettend en blijvend effect daarvan in het hele darmkanaal zorgt voor volume. Dat stimuleert de peristaltiek; de samenknijpende beweging van de darmen. In combinatie met de geleiachtige massa helpt de versterkte activiteit dat het zand als het warmen uit de darmen wordt geperst. Bovendien helpen de psylliumvezels om de vochthuishouding in de darmen te reguleren, waardoor paarden met harde, droge mestballen worden geholpen door de ontlasting wat zachter te maken.

Meer informatie over geschikte prebiotica voor jouw paard?

Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over prebiotica en wat het voor jouw paard kan doen. Vraag ons om vrijblijvend advies en wij kijken gezamenlijk of dit kan helpen bij jouw paard.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »